11214128_684335518335367_4959206283072753200_n

Оксфорд – Средновековие, Образование, Магия…

24 септември 2016

Няма случайни неща! Знаете това, нали? Особено, когато става дума за Образование и за световен рейтинг на университети. Защото да си Университет на 9 века или по точно на 920 години, да си създал един град, превърнал се в легенда и нарицателно за елитарност и притегателна точка на световния интелект, да си вече 9 века на първо или второ място в класациите за най-добри образователни центрове на Земята…Това изобщо не е случайно! Е, тази година Оксфорд Юнивърсити е №1 в световната класация! Това е една история и университетска магия, която кара цял свят да се стреми към нея. Ако все още не сте погледнали заглавието и не сте разбрали кое е мястото, то ще кажем и нещо любопитно от историята – дори Хитлер изрично забранил на войските си да го бомбандират, след като не пощадил хиляди културни и религиозни паметници на Европа от разруха. Всъщност, това била и единствената забрана на Хитлер за бомбардировки. Оксфорд. Средновековният Храм на Образованието.

IMGP5924

Оксфорд е различен. Той е непокътнато Средновековен! Столица на Графство Оксфордшир, той е нарицателно за най-красивата, недокосната от времето и изконна Англия. Университетът е ковачница за кадри на цялата авглийска елитарна и политическа система, а за аристокрацията – то е ясно. Няколко са местата, в които се обучават децата на наследствените и титуловани благородници и Оксфорд държи лидерството, пред останалите не по-малко значими центрове като Кембридж, Итън и др.

IMGP5964

Всичко започнало така: в малкото селище на брега на Темза имало Манастир St Frideswide’s, където през 1096 година се основал Университет, с цел да дава на свещенослужителите по-пълно образование. При Хенри II Плантагенет се дава тласък в развитието и трансформацията му в истински отворен Университет. По време на неговото управление при поредните войни с Франция, той забранил на англичани да учат в Сорбоната, като част от Реформите. Всички се преместили в Оксфорд и това е първото университетско преселение. Членовете на много монашески ордени в средата на 13 век, също започнали да се установяват тук – доминиканци, францисканци, кармелити, августинци.

IMGP5954

В този период започнали да се създават и колежите. Първият е от 1249 година – University College, основан от Уилям Дарем, следват световно известният Balliol Collage, основан от Йоан де Балиол-баща на бъдещия крал на Шотландия, Merton Collage и много други. Хронологията продължава с основаването на прочутата Бодлианска Библиотека – една от най-старите и ценните в света, Шелдънския Театър, Ашмолиън Музей  и особено Christ Church College и New Collage, които нашумяха в последно време и по нетрадиционен начин – всяко дете ги е виждало, защото това е Хогуърдс, където се обучава чаровният магьосник Хари Потър. Но за това – друг път!

IMGP5951

И така…история, градена с векове, за да я има ето тази листа от личности, завършили в Оксфорд:
25 Премиер-министри на Англия, сред които в съответните години Хенри Пелм /1743-1754г./, Уилям Пит- граф Четъм/1766-1768г./, Уилям Гладстон /1868-1894г./, Харолд Уилсън/1964-1970г./, Едуард Хийт /1970-1974г./, знаменитата Маргарет Тачър /1979-1990г./, Тони Блеър/1997-2007/,  сегашният Примиер Дейвид Камерънг и много други;
35 Премиер-министри на други страни по света;
Кралете на Великобритания Едуард VII и Едуард VIII;
110 от принцовете и принцесите на Английския двор;
Над 3200 графове, маркизи, херцози и други благородници;
270 от представителите в Английският парламент днес;
22 депутати от Европейският Парламент днес;
50 Нобелови Лауреата!
И много световноизвестни учени и личности сред които Едмонт Халей, Джон Уесли, Едвин Хъбъл,  Томас Гобс, Джон Лок, Луис Карол – бащата на Алиса, Оскар Уайлд, Джон Толкин, Андрю Лойд Уебър, Индира Ганди, Беназир Бхуто,  известният Мистър Бийн- Роуън Аткинсън, Хю Гранд, Кейт Бекинсейл и дори г-жа Клуни -Амал.

IMGP5799

Както обикновено, статистиката е много убедителна! Но има и още нещо – атмосферата! Въздухът на Оксфорд! Ако не си стъпвал в Оксфорд може всички тези факти да ви се струват леко пресилени и преекспонирани, но когато започваш да вървиш по улиците му, с всяка крачка разбираш значението и стойността на този истински образователен Храм. От достолепната централна сграда на Университета, през страничните улички, осеяни с колежи, библиотеки, факултети, аули, всяка една със своята вековна история и натрупани пластове от традиции, през църквите и музеите…Наистина атмосферата е неописуема и започваш да стъпваш все по-леко и по-бавно, щастлив, че си се докоснал и с мисълта  да съхраниш този музей на открито за поколенията.

IMGP5927

А от старинните пясъчни сгради излизат и влизат прилежни колежани в униформи или пък стилни и спретнати студенти – млади, красиви и целеустремени. В очите им има особен блясък – заразата на учението и жаждата за знания. Бледо жълтият камък, с който са изградени повечето сгради в Оксфорд, с опушени от времето черти, е невероятен цветови декор за университетското и образователно представление, което всяка сграда, всеки ъгъл, всеки кът на града ти поднася.

IMGP5937

Улиците са изпълнени с настроението на младото поколение – нещо, което всеки един студентски град притежава. Но тук е в повече и по-различно! Тук е събран „каймака“ на световния интелект и това е мястото където младите хора не просто се образоват, а изграждат среда и елит, създават връзки и контакти, които остават за цял живот. Така нар. Оксфордско лоби е понятие, съществуващо от векове и сравнявано дори с масонството. Днес тук се обучават около 20 000 студенти, но не повече от 25% чужденци. Те са разпределени в 51 факултета с повече от 4000 лектори, от които 70 членове на Кралското общество, а над 240 с научно звание от Британската Академия на науките.

IMGP5792

Това е Оксфорд. Различен е, нали? И няма нищо случайно…

В заключение само искам да добавя, че за мен е огромна чест и възможност да съм студент тук и да живея с магията на Оксфорд. И да продължа работата си в In LIFE – най-иновативният медиен проект в България.
Ще ви разказвам за всичко най-интересно, което се случва  тук! Обещавам!

текст: Деси Барбукова
снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)