?????????????????????????

Октобърфест Мюнхен 2018 – “O’Zapft is!”

23 септември 2018

Октобърфест – открит! Хиляди хора се стекоха вчера в Мюнхен за откриването на най-големия бирен фестивал в света – Октоберфест, часове преди ритуалното отпушване на първото буре с пиво. Над 6.2 милиона души се очаква да празнуват на 185-ия Октоберфест, който приключва на 7 октомври.

Точно в 12 часа местно време градският кмет Дитер Райтер удари с дървен чук тапата на бурето и започна световно известното честване на неотменимата част от баварската култура – пиене на бира и ядене на наденички.

Октобърфест 2018 Мюнхен

Октобърфест 2018 Мюнхен

Тази година на кмета бяха необходими два удара за отпушването на бурето, преди да вбие в отвора канелката. Миналата година Райтер се справи също с два удара.

По време на двуседмичния „Октоберфест“ бирата се сервира в еднолитрови чаши, наричани Mass, за разлика от халба Halbe, която е половин литър. Тази година един литър струва 11.50 евро, което е с 3.8% повече от миналатата.

Oktoberfest

Октоберфест започва в Мюнхен през 1810 г. като празненство в чест на брака на баварския княз Лудвиг с принцеса Тереза фон Сакс-Хилдбургхаузен и оттогава продължава ежегодно. Средно 7 млн. литра бира се изпива на фестивала, което е около 75.7 млн. евро приходи. Освен от бирата, фестивалът печели и чрез продажбата на баварски храни и стоки.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)