1514785895

Олимпийско злато в кадър: или легендарния спортен фотограф Лев Бородулин

21 февруари 2018

Тъй като сме на Олимпийска вълна, днес искаме да ви запознаем с прекрасните кадри запечатни от един изключителен спортен фотограф, а именно Лев Бородулин. Негова изложба се открива в Московския Милтимедиен Арт Музей и е посветена на 95 години от рождението на артиста. Фотографиите му са част от златния фонд на съветската фотография. Въпросната изложба ще представи снимки, правени в периода 1950 -1970 г.

А ето и малко информация за самият фотограф: През 1940 г. Лев Бородулин постъпва в художественото отделение на Московския полиграфически институт. След година заминава за фронта и едва след края на Втората световна война започва да се занимава с фотография професионално.

Най- добрите фотографи аз познавах още в детска възраст- разказва Бородулин на своя сайт – Когато бях на 4  се оказах на гости на прочутия фотограф Н. Свищов- Паул. За спомен от тази среща ми е остана една моя детска фотография и мечтата да стана фотограф.“

От 1950 г., в продължениена 15 години Бородулин работи за списание „Огонек„, който е истинска Мека за професионалните фотографи. Основан жанр за артиста става спортната фотография. Изборът му е обословен и от факта, че по това време това е една от малкото сфери на фотографията, която дава свобода за чисто творчество.

„Умението да уловиш момента е всичко за спортния фотограф“ – разказва куратора на изложбата в ММАМ Анна Зайцева. – Лев Бородулин безусловно притежава тези качества с пълна сила„.

А ето и някои от фотографиите включени в изложбата:

Бородулин

„Тереньорът Викентий Дмитриев“, град Витебск, 1964 г.

 

Бородулин

„Лястовичка“ – 1960 г.

 

Бородулин

„Парад, откриване на стадиона на Лужники“ Москва – 1956 г.

 

Бородулин

„Щафета“ 1969г.

 

Бородулин

„На леда“, фрад Уфа, 1957 г.

 

Бородулин

„А кои са съдиите?“, Москва, 1960 г.

 

Бородулин

„Балетен Баскетбол“ , г. Каунас, 1950г.

 

Бородулин

1960 г.

 

Бородулин

„Световен шампионат по хокей“, Столкхолм , 1963 г.

 

източник: Риа Новости

публикацията подготви: Пламена Славова

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)