Николай Райнов

„Омагьосано царство”: 130 години от рождението на Николай Райнов

28 февруари 2019

По случай 130 години от рождението на Николай Райнов ще бъде открита днес изложба, наречена „Омагьосано царство”. Събитието е в Софийска градска художествена галерия от 18:00 часа. Тя ще може да бъде видяна до 7 април тази година.

Изложбата е резултат от дългогодишно проучване върху творчеството на Николай Райнов, една от най-значителните фигури в историята на българското изкуство от първата половина на ХХ в. Голямата известност и митовете около личността му се дължат преди всичко на неговото литературно и публицистично творчество. Той остава в историята и като авторът на първата българска история на изкуството и на едни от първите монографии за българско изкуство. Завършва Художествено-индустриалното училище в София през 1919 г. През целия си живот се определя като „художник-декоратор“ и създава значителна продукция в областта на илюстрацията и оформлението на книгата, както и многобройни декоративни проекти. Най-личната, уникална и разпознаваема част от художественото му творчество обаче остават т. нар. „стилизувани картини“, които създава през 20-те и 30-те години. От една страна те го открояват като изключително явление на художествената сцена в този период, а от друга страна препращат към единната философска система, обединяваща делото му. Всяко произведение на Николай Райнов – от най-незначителната рисунка до теоретичните му трудове, е фрагмент от този сложен градеж. Някои от декоративните композиции достигат до нас придружени от обяснение на сюжета, но всички те отразяват дълбоката ерудираност и многостранните интереси на Николай Райнов в области като философия, история на религията, етнография, физика, ботаника, астрология, химия и т.н.

В изложбата са включени над 120 произведения на Николай Райнов, обособени в две части. Опитът е художественото наследство на автора да бъде видяно от ключови позиции чрез текстовете, декоративните природни картини, графичните композиции и илюстрации. Представени са ранни работи от студентските години в Държавното рисувално училище (1909 – 1911 г.); творби от по-зрелия период през 20-те години на ХХ век; гравюри от престоя му в Париж (1925 – 1927), както и декоративни пейзажи от 30-те години на ХХ век, сред които са и пейзажите, изработени в лакова живопис върху станиолена основа, които нямат аналог в българското изкуство. В изложбата са включени и рисунки по натура с туш, темпера, цветни моливи и акварел. Те показват неизследвана страна от художественото наследство на Николай Райнов, свързана с процеса на стилизация.

Участват произведения от Национална галерия, Градска художествена галерия – Пловдив, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил, Музей към Националната художествена академия, Дарение – колекция „Светлин Русев“ – Плевен, Национален литературен музей, Държавна агенция „Архиви“, Галерия „Нюанс“ – София, Галерия „Филипополис“ – Пловдив, Българска артколекция фондация, колекционерите Боян Радев, Владимир Илиев, Иво Димитров, Венцислав Кадиев, Димитър Инджов, Сбирка „Фицов“ и други частни лица.

Като част от експозицията ще бъдат прожектирани филмите: „Николай Райнов“, 1984, сценарист Александър Бешков, режисьор: Михайл Стойков, „Николай Райнов – Тютюневият човек“, 1989, режисьор Христо Вълев, сценарист Дарин Камбов, предоставени от БНТ.

Куратори: Станислава Николова, Галина Декова
Изложбен дизайн: Светла Георгиева

Изложбата ще бъде представена и в каталог на български и английски език.

Плакатът на събитието

Плакатът на събитието

По повод годишнината ще бъдат изнесени лекции. Програмата за тях може да видите по-долу:

14.03., Лекция на гл. ас. д-р Мария Митева, (ИИЗК, БАН ). „Николай Райнов. За приложното изкуство“

21.03., Лекция на проф. д-р Светлана Стойчева (НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“). „Николай Райнов – творчески портрет“

28.03., Лекция на проф. дфн Иванка Райнова (ИИОЗ,БАН). „Духовното начало в изкуствознанието и живописта на Николай Райнов“.

03.04., Юбилейна научна конференция, посветена на 130-годишнината от рождението на Николай Райнов, организирана от Институт за литература към БАН

На 9 и 10 май 2019 г. ще се състои и  международна конференция по случай 130-годишнината от рожеднието на Николай Райнов и 100-годишнината от рождението на Богомил Райнов „Философия, изкуство, литература”, организирана от Българското философско общество, ИИОЗ – БАН и др., в СУ „Св. Климент Охридски”.

снимка: „Старото дърво”, 1937-1939; лакови бои, станиол, 30х40 см; частна колекция

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)