pc_specialist_invictus_0_0

Опасен вирус, който взема компютъра за „заложник“ и иска пари вече достигна и България

29 май 2016

Епидемия в мрежата, пише „24 часа“. Опасният вирус Locky атакува милиони потребители по цял свят. Тихият изнудвач превзема компютъра и иска откуп. У нас жертва на поредната атака стана водещ енергиен експерт, на когото вирусът поиска стотици хиляди долара откуп. Заплахата показва колко опасен може да бъде един най-обикновен имейл. Отваряме го и вирусът плъзва из компютъра. Блокира достъпа до всички файлове, променя имената им така, че бъркотията да стане пълна. И като капак – програмата иска пари. Много пари.

Точно това се случва с професор Атанас Тасев. Водещ енергиен експерт, консултирал най-важните проекти в българската енергетика. Компютърът му съдържа информация, която засяга ключов отрасъл за националната сигурност на страната.

След като криптовирусът Locky завладява компютъра, иска откуп.

„Трябва да заплатя 500 биткойна. Курсът е 350 долара за един биткойн. Това е значителна сума – 175 хиляди долара“, разказва професор Тасев.

Той обаче не се хваща на въдицата, а сигнализира компютърното звено на ГДБОП. В такива случаи дори и да платиш, няма гаранция, че след месец-два вирусът няма отново да вземе компютъра за заложник.

Неслучайно откупът трябва да се плати в електронната валута „биткойн“, обясняват експертите по компютърна сигурност. Тя е непроследима и е невъзможна за регулация от различни органи, уточняват експертите.

Заплахата пълзи успешно в цяла Европа. В страни като Люксембург, Австрия и Холандия над половината вирусни атаки са именно такива. У нас в мрежата на Locky попадат 33 на сто. За да останем извън статистиката, освен добра антивирусна програма, трябва да внимаваме с всяко подозрително писмо – покана, документ, протокол от среща. И винаги да пазим архив на най-ценните си файлове.

снимка: expertreviews.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)