“Îïåðà â ïàðêà" - èíèöèàòèâà

Опера в парка… с Ути Бъчваров

30 юни 2016

Неповторимо музикално шоу предлага Софийската опера и балет на любителите на класическото сценично изкуство.
От Операта ще поставят както всяка година програма от постановки в столичния Парк на Военна академия „Георги Сава Раковски“. За шести пореден път през 2016 г. столичани и гостите на града имат възможност да гледат балет и опера, както и опера за деца, под открито небе, в гората на парка, под звездите, на специално изградена за събитието сцена. Това стана ясно на пресконференция днес на мястото.

Атрактивното тази година е, че едната от постановките в предвидената програма – „Турандот“ на Джакомо Пучини, която ще се играе на 3 юли от 20 ч., има специален гост – любимият на хиляди телевизионни зрители готвач Ути Бъчваров. В нова колаборация между него и приятелите му от операта, сред които е и директорът академик Пламен Карталов, Ути ще се включи и ще готви на сцената – в уникален тиган, направен от парен локомотив от 1915 г. С приготвените от него ястия ще бъдат почерпени дошлите да гледат „Турандот“ зрители. Те ще видят и оценят Ути в едно различно амплоа, защото е предвидено той да опита да покаже и актьорски умения, освен готварските.

Програмата на фестивала „Опера в парка“ тази година започва с операта „Турандот“ на 1, 2 и 3 юли, продължава с балетите „Дамата с камелиите“ на 8 и 9 юли, „Зорба Гъркът“ на 10 и 13 юли, „Силфида“ на 15 и 16 юли. Оперите за деца са „Козелът сърдитко“ на 2 и 10 юли, „Мечо Пух“ на 3 и 17 юли, „Вълшебната флейта“ на 9 юли и „Червената шапчица“ на 16 юли.

Два нови дебюта ще има на балетната сцена в парка, обясни директорът на балета към Софийската опера Сара-Нора Кръстева. Това са предстоящите изпълнения в „Силфида“ на Боряна Петрова и Памела Пандова. „Мисля, че шансът за тях е голям и те ще защитят доверието, което им е оказано“, каза тя. Останалите танцьори са премиер-солистите на балета.

Фестивалът „Опера в парка“ се провежда със сърдечната подкрепа на столичната Военна академия, чийто парк в София тази година чества 110 години. „Това е част от нашето огромно усилие да бъдем заедно – обществото, армията, за да създаваме патриотично възпитание и любов към културата и музиката, с които можем да бъдем по-достойни европейци“, коментира генерал-майор Тодор Дочев, който приветства фестивала и му пожела на добър час.

снимка: fest-bg.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)