opernball-bersicht-erffnung

Оперен Бал Виена: Alles Walzer

13 февруари 2015

Сезонът на Виенските балове е в разгара си и отделните балове се надпреварват за хубави отзиви и класации. Но един от тях е извън всички класации, защото отдавна е затвърдил мястото си на най-големият, най-бляскавият, най-най-… – перлата на всички светски събития в австрийската столица – Балът на Виенската Щатсопера. Другото му наименовение е  Оперен бал,  наречен така по мястото, където се провежда – Виенската Щатсопера. И снощи тя блестеше и  за 58-ми път посрещна приказно красивите си гости!

IMGP9037

Организационният комитет на Виенския бал в Операта цяла година подготвя това събитие и наистина организацията му е  безупречна. Всичко започва с пристигането на гостите. Най-ревностните фенове на традицията задължително пристигат с каляска! In Life също реши да се присъедини към това. Следва трепетна разходка по червеният килим, който те отвежда в залата…

IMGP9046

Залата… Тя наистина е невероятна.  Но преди това да разкажем някои любопитни факти за Оперния бал:
- два дни преди бала в операта няма представления, а демонтажът на седалките, полагането на паркет и преобразяването на зрителната зала в бална отнема 30 часа;

IMGP9066
- Оперният бал носи на Щатсопера около 3,4 – 4,0 млн. евро приходи;
- минимум  50 фирми от цяла Австрия работят в операта в балната седмица. В нощта на самото събитие в сградата се намират около 850 души персонал;
- Гостите са  5150!;

IMGP9065
- Освен 144-те двойки дебютанти има 16 двойки резерва. Кастингът за дебютантите се провежда обикновено през ноември. 2013 г. сред дебютантите са младежи и девойки от 11 страни и от танцувалните школи из цяла Австрия;
- Дължината на дансинга в балната зала е 70 м.;

IMGP9074
- Залата е украсена с 50 000 стръка цветя;
- Дрескодът на бала е много строг: дамите са с дълги бални рокли, като е желателно обувките да не се виждат, а за мъжете е задължителен фракът.

IMGP9102

И тази година традициите бяха спазени с присъщата австрийска педантичност. Точно  144-те двойки дебютанти, откриха  бала с традиционната полонеза. Това е  “въвеждането си във виенското общество” на младите красиви двойки.

IMGP9139

Още на влизане в залата дамите получиха тефтер-картичка, за да вписват в него грижливо кой пореден танц за кой кавалер ще резервират. На практика двойките не се разделяха и си танцуваха заедно през цялата нощ Въпреки че Оперният бал е преди всичко традиция, организаторите включват всяка година, но е така приятно да те върнат с тази идея в миналите векове, когато това задължително се е правело.

IMGP9155

Тази година например за първи път вместо два бяха изпълнени три кадрила – в 0.00, в 2.00 и в 4.00 часа. Кадрилът е сред любимите танци на гостите и те просто не могат да му се наситят.

IMGP9117

Всяка година сред гостите са многобройни величия от света на политиката и бизнеса, но интересът е насочен не толкова към тях, колкото към гостенката на виенския строителен магнат Рихард Лугнер. Сред неговите дами-гостенки са били  филмовата легенда от 50-те и 60-те години на миналия век Джина Лолобриджида, Бригите Нилсен, Мира Сорвино, София Лорен, Памела Андерсън, Ума Търмън, Парис Хилтън, Хилари Суонк и много други. А тази годена той изненада всички с избора си – Наоми Кембъл!

IMGP9079

Вихрени танци, приказно красиви двойки от всички възрасти /но преобладаващи млади хора/, много настроение и класа. Това е Оперния бал на Виена. И отново в името на традициите той приключва точно в 5,00ч. в ранни зори. Защото…следва поредната традиция: веднага след приключването на събитието, започват “ремонтните” дейности по връщането на залата в предишния й вид.

IMGP9071

Те продължават 21 часа за да подготвят залата за представлението  на “Вълшебната флейта” за деца. Всяка година в деня след бала 3500 деца от всички австрийски федерални провинции стават зрители на две представления на “Вълшебната флейта” с участието на солистите на Виенската Щатсопера и на децата от оперното училище към нея.

IMGP9130

Виена! Всичко е валс!

текст: В.Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)