65jgtr9846

Опитът за трансплантация на глава може да стане още през 2017

22 септември 2016

Извършването на операция по трансплантация на човешка глава ще бъде възможно още през следващата година, пише „Индипендънт” като се позова на изявление на неврохирурга от Торинския университ Серджо Канаверо.

Канаверо публикува в международното списание по неврохирургия Surgical Neurology International резултатите от три скорошни експеримента с животни. Проучванията потвърждават възможността за преодоляване на основното предизвикателство на операцията – възстановяване на функцията на гръбначния мозък.

Ученият, съвместно с работна група на университет в Южна Корея извърши операция на напълно парализирано след контузия на врата куче. Две седмици по-късно, животното вече може да ходи. Проведени са и експерименти с мишки и плъхове. Мишките не са се възстановили от парализата, а в контролната група от пет плъха, четири са загинали при наводнение. Въпреки това, останалият жив си е върнал способността да ходи. Критиците твърдят, че броят на опитите на Канаверо върху мишки и плъхове не е достатъчен за убедителни резултати. Освен това се изказват предположения, че групата учени не е предоставила пълна информация за вида на травмата при кучето преди началото на лечението. Въпреки това Канаверо смята да извърши операцията на човек до края на 2017. Една от болниците във Виетнам вече заяви готовността си да му предостави за тази цел помещение.

РИА“Новости“ припомня, че руснакът Валерий Спиридонов, очакващ трансплантация на глава, каза по-рано, че Канаверо е представил подробен план за такава операция: тя ще отнеме 36 часа, главата ще бъде отделена от тялото за не повече от час. След това пациентът ще бъде около месец в кома, за да зараснат всички нервни окончания, след което ще трябва около една година рехабилитация. Спиридонов страда от синдрома на Вердниг – Хофман. Това е тежко генетично заболяване, което води до отслабване на мускулите и постепенно лишава човек от способността му да се движи.

И няколко любопитни факти по темата:

Автор на идеята за присаждане на глава към донорско тяло е руският фантаст Александър Беляев. През 1923 година той написва книгата „Главата на професор Доуел“, в която професорът-хирург Керн тайно извършва успешни опити за присаждане на глава. Но той прави това не заради собствените си познания, а благодарение на съживената от него глава на бившия му ръководител и известен професор Доуел, починал при неизяснени обстоятелства.

Първият експеримент за съживяване на глава е извършен от професора-физиолог Сергей Брюхоненко, който през 1926 година създава първия в света апарат за изкуствено кръвообращение. Брюхоненко демонстрирал как отделената от тялото на куче глава, която била включена към изкуствената система за кръвообращение, дала признаци на живот. В отговор на различни дразнители главата мигала, облизвала устните си и дори изяла парче кашкавал.

Първи успешен опит за присаждане на глава върху донорско тяло е извършен през 1954 година от съветския учен Владимир Демихов. Той присадил на немска овчарка главата на кученце заедно с раменете и предните лапи. Двуглавото чудовище живяло няколко дни. /БГНЕС, bg.rbth.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)