40 мъченици

Организира се конкурс, посветен на връщане на мощите на св. Йоан Рилски в Рилския манастир

04 декември 2018

Организиран е Национален конкурс за есе, снимка и отличителен знак (символ, емблема) на туристическия поклоннически маршрут „Светият път”. Неговото начало беше поставено още в началото на ноември в Деня на народните будители. Той е посветен на небесния покровител на българския народ св. Йоан Рилски. Провежда се по инициатива на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” – гр. Велико Търново, Туристическо дружество „Академик – ВТУ” и Сдружение Клуб за пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица-1909”.

Конкурсът „Светият път – 550 г. от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир” цели да стимулира творческите заложби и изяви на деца, ученици, граждани, свързани със съкровищницата на българската история и православната духовност; да разшири познанията на участниците за живота, делото и значимостта на св. Йоан Рилски като небесен покровител на българския народ, както и към паметта, свързана със светеца и средновековните паметници по пътя на неговите мощи – църкви, манастири, местности, да разшири базата за развитие на поклонническия туризъм в България. Намерението е да се създадат възможности за популяризиране на 550 годишнината от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир и пътя на монашеската процесия, като катализира формирането и утвърждаването на български туристически и поклоннически маршрут по пътя на мощите от 1469 г.

Плакат на Националния конкурс

Плакат на Националния конкурс

В конкурса могат да участват всички желаещи деца, ученици, студенти и граждани, живеещи в страната и чужбина, имащи отношение към конкурсната тема.

Конкурсът се провежда в три възрастови групи и всеки участник може да представи най-много две творби в отделните раздели:
І-ва възрастова група: до 15 годишна възраст.
ІІ-ра възрастова група: 15–18 годишна възраст.
ІІІ-та възрастова група: над 18 годишна възраст.

Конкурсът ще се състои в три раздела: изобразително изкуство, литература и фотография.

Адрес за изпращане на конкурсните творби: ЗА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „Светият път – 550 г. от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир“ 5000 гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО, п.к. 548 БЪЛГАРИЯ И В ЕЛЕКТРОНЕН ФОРМАТ на e-mail на ПГТ „Д-р Васил Берон“ – гр. Велико Търново vtpgt@abv.bg

Награждаването ще бъде на 1 юли 2019 г., когато е началото на поклонническия пешеходен поход „Светия път“ от Велико Търново до Рилския манастир, а председател на журито е проф. д-р Пламен Павлов от Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Срокът за представяне на творбите на участниците е 14 февруари 2019 г.

Вижте още: 1 юли – Връщане на мощите на св. Йоан Рилски в Рилския манастир

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)