KARIDOPITA

Орехов сладкиш по гръцки

27 август 2018

Необходими продукти:
яйца – 5 бр.
захар – 2 ч.ч.
галета – 3 ч.ч.
прясно мляко – 1 ч.ч.
олио – 1 ч.ч.
орехи – 1 ч.ч. смлени
орехи – 0. 5 ч.ч. счукани по на едро
канела – 1 с.л.
карамфил – 0. 5 ч.л.
коняк – 1 с.л.
портокали – 1 бр. кората
бакпулвер – 2 бр.

За сиропа:
захар – 3 ч.ч.
вода – 3 ч.ч.
лимони – 1 бр. кората

Вижте още: Храна срещу стреса

Начин на приготвяне:
В купа разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете олиото, коняка, портокаловите корички настъргани на ситно ренде и млякото. Отделно смесете галетата, двата вида орехи, счукани и смлени, канелата, бакпулверите и карамфила, разбъркате добре. Прибавете сухите съставки към яйчената смес и разбъркайте с шпатула. Нагрейте фурната на 180 градуса, сипете сместа в леко намазана с олио правоъгълна тава и я поставете в нея. Печете до готовност за около 25 минути. Извадете от фурната изпечения сладкиш, нарежете на желаните от вас форми и размери парчета. Поставете всички съставки за сиропа в тенджера и сварете на силен огън за 5 минути, веднага залейте сладкиша с него. Поръсете със смлени орехи и оставете да се охлади напълно, сервирайте.

текст: Мария Симова
снимка: bruno.gr

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)