Гешов

Оригинални документи на Иван Евстратиев Гешов в изложба

21 февруари 2019

Българската академия на науките ще отбележи 170 години от рождението на изтъкнатия държавник и дългогодишен председател на БАН Иван Евстратиев Гешов. Честванията ще се проведат на 26 февруари от 11:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“, съобщиха от БАН.

Оригинални документи, като визитката на Гешов, писмо от Алеко Богориди, кратък поглед върху състоянието на Българското книжовно дружество и други ще бъдат показани в изложба, организирана от Научния архив на Академията. Малко известни факти от биографията на един от най-големите благодетели на БАН ще бъдат представени в постери и снимки.

По време на събранието академично слово за делото на Гешов ще изнесе доц. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания на БАН.

Покана за събитието

Покана за събитието

По повод годишнината предстои да излезе от печат и том 1 от поредицата на Научния архив на БАН „Дигитални колекции“, посветена на Гешов. С нея Архивът си поставя за цел да популяризира делото на редица български общественици, имащи отношение към Академията, като показва документите, които се съхраняват за тях във фонда й.

Иван Евстратиев Гешов е значима личност от края на Българското възраждане, политик, директор на Българската народна банка (1883 – 1886), председател на Българското книжовно дружество (1898 – 1911), Българската академия на науките (1911 – 1924) и Българския червен кръст (1899 – 1924). На него БАН дължи много за своето развитие и утвърждаване както духовен център на страната. В писмо до управителния съвет на Българското книжовно дружество той заявява готовността си да изплати ипотечния дълг на дружеството при условие, че то бъде преименувано в Академия. С този акт, както и с всичко, което Гешов е правил след Освобождението, той се нарежда до най-големите благодетели на България.

снимка: Гешов, 1920 г./ДА „Архиви“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)