Освещаване на новия български храм Свети Иван Рилски във Виена

12 юни 2017

Историческо събитие за Западно и Средноевропейската епархия на Българската православна църква – нов собствен български храм отвори врати в сърцето на Европа за нашите сънародници пребиваващи във Виена, в нейните околности и в цяла Австрия.

MON_4308

В първата Неделя след Петдесетница ­ на Всички светии, в австрийската столица бе осветен новия самостоятелен български храм, посветен на Свети Иван Рилски.

MON_4264

Точно 50 години след основаването на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски” и 48 години от законната й регистрация нашите сънародници в Австрия вече имат свой собствен храм! Той се намира на адрес Dunklergasse 21, 1120 Wien.

Освещаването бе извършено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с духовници от епархията.

MON_4317

Нашите православни църковни общини в Западна и Средна Европа ползват за своите потребности предимно католически и протестантски храмове, предоставени ни за ползване, както и наети за целта помещения.

Още по темата: Във Виена бе осветен нов български храм

За пръв път българските изселници в Унгария изграждат свой собствен храм в Будапеща, чийто градеж е завършен през 1931 г.

Храмът във Виена е вторият собствен храм изграден специално за духовните потребности на нашите вярващи сънародници живеещи в Австрия по инициатива на българската църковна община, имаща за свой небесен покровител преподобния Рилски светец и Чудотворец.

MON_4382

Храмът е изграден за около три години със средства от вярващите ни сънародници, австрийски приятели и почитатели на Православието и България, както и от българската държава в лицето на дирекция „Вероизповедания“ при Министерския Съвет.
Поздравителни адреси към Отец Иван Петкин, настоятел на православната църква „Свети Иван Рилски“ във Виена изпратиха ген. Бойко Борисов- министър-председател на РБългария, Цветан Цветанов- председател на политическа пария ГЕРБ, г-жа Йорданка Фандъкова- кмет на София, както и Посланика на РБългария във Виена.

MON_4279

Събитието бе зачетено от висши църковни и светски представители на Република България и приятелска Австрия, сред които  г-жа Елена Шекерлетова – постоянен секретар на Министерството на външните работи и председател на Работната група в МВнР, г-н Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ в МС, г-жа Ирена Соколова – Председател на ЖГЕРБ, представители на Посолството на РБългария във Виена. Тук бе и представителя на Ватикана и католическата църква на Австрия.

MON_4422
MON_4511
MON_4503

редактор: Пепа Попова
оператор: Антон Хариев
снимки и постпродукция: Симеон Симеонов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)