izbori_4

Осем въпроса и отговора за изборите и референдума

05 ноември 2016

Изборите за президент тази неделя ще се проведат по нови правила. Най-важните промени в Изборния кодекс са въвеждането на задължително гласуване и възможността за протестен вот, изразен с отбелязване на „Не подкрепям никого, вместо посочване на кандидат. Поправките на законодателството до последния момент и новите изисквания създадоха поредица от противоречия и неизяснени въпроси. Ето отговорите по няколко важни теми за изборите:

1. Последно: задължително ли е гласуването, или не?

По закон е задължително. Отказът да пуснеш бюлетина обаче не води до никакви отрицателни последици лично за избирателя.

2. Какво ще ми се случи, ако не гласувам?

Практически нищо.

Глоба или друг вид административно наказание няма. Изборният кодекс казва, че ако два последователни пъти не гласувате в един и същи вид избори, на третия път няма да фигурирате в списъка на избирателите с право на глас.

В най-лошия случай санкцията ще застигне негласувалите през 2026 г. (може и по-рано, но само ако има предсрочен вот за държавен глава). Тогава ще им се наложи да пишат на общинската администрация да ги включи отново в избирателните списъци.

3. А ако гласувам само на един от двата тура?

Гласуването дори само на един от (евентуалните) два тура на президентските избори се брои за изпълнен граждански дълг, уточниха през кампанията от Централната избирателна комисия. Така че и да пропуснете който и да е от двата тура, няма опасност да бъдете санкционирани, защото те се броят като един вот. За негласуване може да се говори, само ако и на двата тура откажете да пуснете бюлетина.

4. Нужна ли е извинителна бележка?

Изборното законодателство предвижда избирателят да не бъде санкциониран, че не е гласувал, ако представи на общинската администрация документи, че това е станало по уважителни причини. За такива се смятат отсъствие от страната, заболяване, учебна или служебна заетост и „други непредвидени обстоятелства“. Правилата кои обстоятелства се приемат за непредвидени, кои документи се признават и как действат местните власти при представянето и проверката на валидността им обаче не са подготвени, обясни Централната избирателна комисия.

Така се оказва по-лесно човек да не събира командировъчни или болнични, а да отиде да гласува на следващите избори (ако все законът не е изменен) или след десет години да подаде заявление за включване в избирателните списъци като представи единствено личната си карта.

5. Какво ще стане, ако отбележа „Не подкрепям никого“?

Казано накратко: нищо.

Отбелязването на квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината за изборите дава два резултата: гласували сте, но гласът няма да се брои в подкрепа на нито един кандидат. На втория тур също можете да гласувате с това квадратче и гласът ви отново ще бъде броен за действителен, но няма да отиде в полза на нито един от претендентите. Причината – Конституцията определя, че се гласува само за кандидат, така че протестният вот не може да бъде взет предвид при отчитането на резултатите.

6. Как да гласувам за референдума?

Трябва изрично да заявите желание да участвате в допитването за или против въвеждането на мажоритарен избор, задължително гласуване и намаляване на държавните субсидии за партиите. Още на влизане в изборната секция трябва да бъдете уведомен на кое място се гласува за президентските избори и къде – за референдума. Това е моментът да заявите за кое от двете, или и за двете, гласувания искате бюлетини. Можете да гласувате за всички въпроси или само за някои от тях.

7. С плик или без плик?

Бюлетината за избор на президент е без плик – тя се откъсва от кочан, сгъва се неколкократно, за да не се вижда отбелязването на нея и след поставянето на двата печата, сравняването на уникалния й номер с този в кочана и откъсването на номера от бюлетината, се пуска от избирателя в прозрачната урна.

Бюлетината за референдума задължително е с плик. В нея избирателят отбелязва „Да“ или „Не“ на колкото иска от трите зададени въпроса, след което я прибира в плика и едва тогава напуска тъмната стаичка, за да я пусне в урната. По въпросите, за които няма отбелязан отговор или са зачертани и двата отговора, гласът се брои за недействителен. Бълетините, които са пуснати без плик, са невалидни.

8. Ако не подкрепям референдума?

За да бъде вземе референдумът директно решение, без да има нужда от последващо одобрение на парламента, в него трябва да участват поне толкова избиратели, колкото е имало на последните парламентарни избори – 3 500 585 души, и повече от половината от тях – най-малко 1 750 294, да са гласували с „да“ по всеки от въпросите.

Независимо от това дали гласувате с „Да“ или „Не“ по предложените промени, участието ви се брои за валидност на допитването. Ако подкрепяте идеите, няма дилема. По-сложно стои въпросът за тези, които не са съгласни с въвеждането на мажоритарен избор, по-малки субсидии и задължително участие в избори и референдуми. При прогнозираната от социолозите висока активност и преобладаващи отговори „Да“, техният по-разумен избор изглежда въобще да не участват в гласуването, вместо да отбележат „Не“.

текст: Анна Христова/dnevnik.bg
снимка: bulgariasega.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)