осем часовият

Осем часовият работен ден е ужасна идея

16 февруари 2018

Нарастваща академична литература от изследвания сигнализира в последните години, че 8 часовият работен ден всъщност не работи.

Изследванията по въпроса показват, че това колко дълго работим няма нищо общо с това колко сме ефективни.

От къде всъщност идва идеята за осем часов работен ден?

Исторически, осем часовият работен ден е резултат от кампанията на социалният реформатор Робърт Оуен през 1810 г. По това време фабриките работят по 24 часа в денонощие, а работниците често покриват смени от 10-15 часа. 

Робърт Оуен издига лозунга: „Осем часа работа, осем часа развлечение, осем часа почивка“, а през 1926 г. – почти век по- късно компанията Форд Мотор става една от първите в Америка, която въвежда осем часовият работен ден за своите работници и удвоява техните заплати.

Днес, още век по-късно много учените смятат, че 8 часовият работен ден е вече остаряла концепция.

Пишейки за Huffington Post, Тони Шварц цитира специалиста по съня Натаниел Клейтман, който открива нещо наречено: „основен цикъл на почивка и работа„, т.е. тялото ни работи в 90-минутен цикъл през нощта, преминавайки между дълбок и лек сън.

Той също така открива, че това правило важи за хората и през деня: Ние преминаваме от висока бдителост към ниска бдителност е цикъл от 90 минути, което той нарича: „ултрадийски ритъм“. Накратко, за да запазим своята продуктивност, ние трябва да имаме много почивки през деня.

Доктор Травис Бредбъри, автор и президент на TalentSmart, дори отива още по-далеч, предлагайки  друга алтернатива. Ето каво пише той в Linkedin: 

Идеалният баланс на работа-почивка е 52 минути работа и 17 минути почивка. Хората, които се придържат към този ритъм достигат невероятно ниво на концентрация в тяхната работа.

 Той не е единственият, който предлага алтернативни решения

В Швеция е проведен експеримент при който медцински сестри в дом за специални грижи в Готенбург са поставени в условия на 6 часов работен ден. Изследването показва, че така сестрите са по-щастливи, имат повече енергия и са по- продуктивни. Когато са върнати към стария си график от 8 часа работа, резултатите са очевидни. Една от сестрите споделя пред BBC:

„Чувствах, че съм по- уморена от времето когато работех по 6 часа“.

Журналистът Оуен Джоунс предлага четири работни дни в седмицата, а пишещият към Гардиан автор Оливър Букеман подкрепя четири часов работен ден.

И докато все още се спори как точно да се намали работното време и колко трябва да се работи, едно е ясно – не бива да е 8 часа.

източник: indy100.com

превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)