shutterstock_252142243_0

Оскар Уайлд: „Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите.“

16 октомври 2018

Световноизвестният писател, поет и драматург Оскар Уайлд е роден на 16 октомври 1854 година в ирландския град Дъблин. През 1881 година той издава първият си сборник, наречен просто „Стихотворения“. Макар и да привлича интереса на читателите с дълбочината на посланията си и с новаторските си похвати на изразяване, стихосбирката е заклеймена от критиката като „неискрена“. Може би този хладен прием кара младият автор да се насочи към прозата и да започне да работи върху разкази, романи и есета.

Междувременно Оскар Уайлд пътува из Франция, чете лекции по съвременно изкуство, мода и дизайн в Англия и САЩ и работи като редактор в списанието „Женски свят“.Оскар Уайлд се жени през 1884 година. Скоро след това съпругата му Констанс Лойд му ражда двама сина, които са кръстени Сирил и Вивиън.
През 1890 година излиза романът „Портретът на Дориан Грей“, който носи на автора му световна слава на писател със собствен стил и нестандартно мислене. На огромен интерес се радват и комедийните му пиеси. Оскар Уайлд е автор на девет пиеси, най-известни от които са „Колко е важно да бъдеш сериозен“ и „Идеалният мъж“.

В началото на деветдесетте години на XIX век ирландецът е най-популярното име в британската литература и драматургия и си създава името на майстор на диалога и забележителен хуморист. Славата обаче му носи позитиви твърде кратко.

Оскар Уайлд

Оскар Уайлд

През 1891 година Оскар Уайлд се запознава с лорд Алфред Дъглас и между двамата се заражда хомосексуална любов. В пуританска Англия подобно поведение няма как да бъде толерирано и през 1895 година писателят е осъден да прекара две години в каторга заради „неморалната“ си връзка.
Когато е освободен през 1897 година, Оскар Уайлд среща леденото пренебрежение на британската общественост и е принуден да се премести в Париж. Там той почти не пише и живее в мизерия с крайно недостатъчните средства, които му изпраща семейството му.

Знаменитият писател е забравен от всички и се е превърнал в просяк. На 30 ноември 1900 година Оскар Уайлд умира от менингит.

Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите.

Обществото често прощава на престъпниците. Но не и на мечтателите.

Всеки може да е съпричастен със страданията на приятел, но е необходима много фина душа, за да си съпричастен и с успехите му.

Действията са първата трагедия в живота, а думите — втората. По-жестоката е на думите. Те нямат милост.

Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно за него.

Има нещо фатално в добрите решения – те винаги идват твърде късно.

На света съществуват само две трагедии, едната е да не получиш каквото си искал, другата е да го получиш.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)