Сергей Бубновски

„Остеохондрозата не е присъда!”: 5 причини да прочетете тази книга

07 февруари 2019

Вероятно се питате какво е остеохондроза. Не мога да ви кажа. Искрено се надявам и да не ми се налага да разбирам какво значи това. Важното е друго – фокусът на книгата на д-р Сергей Бубновски „Остеохондрозата не е присъда!” не е върху болестта, а точно обратното – вниманието е насочено към здравето.

Корицата на „Остеохондрозата не е присъда!” (Жануа’98, 2014)

Корицата на „Остеохондрозата не е присъда!” (Жануа’98, 2014)

Предлагам ви 5 причини да прочетете тази книга:

1. Ако знаете какво е остеохондроза, изглежда имате проблем или сте доктор. И в двата случая от тази книга има какво да научите. Тя ще ви помогне да намерите път към лечение и да се почувствате много по-добре. А лекарите биха могли да се запознаят и с не толкова традиционни методи на лечение, които могат постепенно да изместят лекарствата. А в основата на всичко е движението.

2. Това е книга, която може да ви помогне да се почувствате по-здрави и силни. В нея подробно са обяснени и представени упражнения, както с думи, така и с рисунки и снимков материал. Ще имате възможност чрез тях да подобрите мускулната си маса и от там да повлияте добре върху костната ситема и органите. Д-р Бубновски изрично посочва, ако някое натоварване не е подходящо за дадено заболяване, но като цяло упражненията не са сложни. Те в много от случаите уподобяват тези, които се правят в добрите рехабилитационни центрове в България, като т.нар. „стария санаториум” в Павел баня. Разликата е в това, че освен повече информация за самите упражнения, ще научите и точно как влияят на човешкия организъм и при какви заболявания са полезни. Някои от представените упражнения в книгата са подходящи и за трудноподвижни хора, които се налага да се придвижват с колички. Ако ръцете им са здрави, биха могли да изпълняват около 70 процента от упражненията под някаква форма, напълно сами.

3. Книгата се чете бързо. Съдържанието е кратко, ясно и добре илюстрирано. Трудното започва после, когато решите да опитате упражненията. Не се плашете от болките в мускулите, гарантирам ви, че ще се почувствате много по-добре.

4. „Остеохондрозата не е присъда!” ще ви накара да се замислите и за начина, по който се храните и дали приемате достатъчно вода на ден. На пръв поглед 3 литра дневно изглежда трудно постижимо, но не е невъзможно количество. А по всичко личи тялото ни се нуждае от много вода. Като за начало може да опитате поне с 2 литра. Не мога да се сетя точно в коя книга го прочетох и дали беше на Бубновски (често чета коренно различни издания успоредно), но всеки път като се замислям за пиенето на вода, се сещам за примера с блатото. Знаете, че огромен процент от човешния организъм се състои от вода, сега си представете, че тя не се движи – какво ще се получи – чудно блато. Едно съм сигурна, не бих искала тялото ми да „заблатясва”.

5. Книгата ще ви даде съвети как да се справите с проблеми, като високото кръвно налягане, сърдечно-съдовата система и др. Ценни са препоръките за контрастни душове, може да научите много полезни неща за здравето, гимнастиката, храненето и т.н. Но не се чувствайте длъжни да правите всичко едно към едно. Все пак неслучайно в центровете, в които се работи по методите на д-р Сергей Бубновски, както сам той споделя в книгите си – за всеки човек се изготвя индивидуална програма. Хората са различни, проблемите със здравето са разнообразни и вие най-добре може да прецените кое е подходящо за вас или пък може би предпочитате да се доверите на консултация с лекар. Бъдете критични, но същевременно не пренебрегвайте добрите съвети, само защото мързелът надделява. Понякога той служи за оправдание, не му позволявайте да ви надвие и да влоши качеството на вашия живот. Вярвайте в себе си, своите възможности и се раздвижете, дори най-простите упражнения могат да са от голяма полза. Не позволявайте организмът ви да „заблатяса”, а бъдете здрави.

Вижте още: 10 упражнения в леглото по Бубновски

автор: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)