Островът на фазаните

Островът на фазаните – кътчето, което сменя собственика си на всеки 6 месеца

27 януари 2019

Вероятно ще ви прозвучи като част от приказка, но това е самата истина. На около 5 км. от френско-испанската граница, точно където река Бидасоа се влива в Атлантическия океан, съществува един малък речен остров на име „Островът на фазаните“.

Островът на фазаните

Това със сигурност е едно от най-удивителните и уникални места на планетата. При това говорим не само за климатичните особености или тази на ландшафта, а за тази, дарена му от самия човек.

През далечната 1659 година, Франция и Испания подписват мирния договор на Тридесетгодишната война, който определя границата помежду им. Там фигурира и въпросното кътче, което било разделено на две равни части.

Островът на фазаните

Тъй като следва хода на река Бидасоа обаче, в контракта била записана една странна клауза – да е съвместно владение, чийто суверенитет да не се споделя едновременно, а да се редува. Шест месеца от годината той е френска собственост, следващите шест месеца – испанска.

Островът на фазаните

Изненадващо, въпросното решение оцеляло през вековете и днес е най-старият оцелял пример за съвместно владение.  За съжаление на туристите обаче, той е затворен за посещения, въпреки че с лодка можете да се приближите достатъчно близо до него, за да го разгледате.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)