Атанасовден

Отбелязваме Атанасовден

18 януари 2019

На 18 януари Българската православна църква отбелязва паметта на св. Атанасий Велики, откъдето е и популярното название Атанасовден. Светият отец е египетски богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 г. Той е един от най-видните богослови и радетели за чистотата на вярата и се приема за първият разпространител в Европа на възникналото в Египет монашество. За тези си дела той е възвеличен още от ранното християнство като „Велики“. Известен е с противопоставянето си на Арий и арианството.

Паметта на светеца се отбелязва на на 18 януари, когато е т.нар. Зимен св. Атанас, а това е датата на последното му завръщане като православен епископ на Александрия след като е бил гонен пет пъти от арианите от епископския си пост. Почита се и на 2 май, което е датата на която умира през 373 г.

В народните вярвания св. Атанасий е представен като господар на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!” Затова и празникът е известен като „Среди зима”.

Имен ден празнуват Атанас, Наско, Танас, Нася, Тина и други с името на светеца.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)