63599658626560258586657409_teacher-loan-forgiveness

Отбелязваме Деня на учителя

05 октомври 2020

На 5 октомври България и още над 100 държави по света отбелязват Деня на учителя. Идеята за това идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя”.

По повод годишнина от приемането на препоръките ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като международен ден на учителя и това става факт през 1994 г., когато Световният ден на учителя се отбелязва за първи път.

Учителската професия изисква редица качества като търпение и себеотдаване, поради което тя е смятана за призвание.

В България учителите винаги са имали изключително сериозен принос за развитието на обществото. По времето на Възраждането те са сред пионерите, поставили основите на възстановяването на националното ни самосъзнание.

Днешният ден е прекрасен повод да се обадим на любимите ни учители и да ги поздравим за празника им.

Накрая ни се иска да ви припомним думите на Иван Вазов от творбата му „Даскалите“, която той е написал през далечната 1901 г.:

„Много малко успях да разправя за тях от онова, което сега се буди в паметта ми. Но аз се прострях и тъй дълго – аз ще съм казал всичко добро за тях, като кажа, че си ги спомням с жива симпатия и с дълбока признателност в душата – всички честни работници за народната просвета, заслужили ней по силите си, по умението и по темперамента си. Всичките са хвърлили с живото си слово един сноп лъчи в съзнанието ми, една кривачка благородни семена във възприемчивата и прясна почва на душата ми, обогатили са сърцето ми с едно добро чувство. Сполай им?“

снимка: theodysseyonline.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)