правото да знам

Отбелязваме Международния ден на правото да знам

28 септември 2018

Днес отбелязваме Международния ден на правото да знам. Инициативата е от 2003 г. по идея на Международната мрежа на защитниците на свободата на информацията, създадена на международната среща на организациите за свобода на информацията в София, България на същата дата.

По повод 28 септември членовете на мрежата организират разнообразни мероприятия с кампаниен характер. С този ден застъпниците целят да се популяризира правото на свобода на информацията и да се поощрят усилията на граждани, журналисти, неправителствени организации в търсенето на обществена информация, както и институции, които най-добре са организирали предоставянето й. През годините бяха организирани конференции, обучения, символични състезания и конкурси, церемонии по връчване на награди, рок и поп концерти, театрални постановки, прожекция на филми, организирано подаване на заявления за достъп до информация от граждани, стартиране на нови уеб страници, насочени към популяризирането на правото да знам, както и специализирани публикации. В някои страни Денят на правото да знам  се е превърнал в Седмица на правото да знам. Появи се и музика за Деня на правото да знам.

35 номинации има тази година за наградите за Международния ден на правото да знам. Церемонията по награждаването ще се проведе днес от 16.00 ч., в Литературен клуб „Перото“, Национален дворец на културата, София.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)