economics-3437465_960_720

Отбелязваме Международния ден на учителя

05 октомври 2018

Днес светът отбелязва Международния ден на учителя. Идеята за празника се ражда през 1966 г., когато в Париж се провежда междуправителствена конференция за статута на учителите, на която е подписан документът „Препоръки, засягащи статуса на учителя“. Тя е реализирана едва през 1994 г., по инициатива на ЮНЕСКО. Тогава за първи път 5 октомври се чества като ден на учителите. Към момента празникът се отбелязва в над 100 държави на планетата.

Учителската професия е една от най-важните и значими за развитието на всяко общество. А темата за образованието не спира да бъде актуална. Дори в 21 век все още има много места по света, където правото да посещаваш училище не е достъпно за всеки. За съжаление в страни като Афганистан, Нигерия, Судан и Сирия училищата често са обект на терористични нападения. Преподаватели и деца рискуват ежедневно живота си в името на образованието. Учителите в развитите държави от Европейския съюз също се сблъскват със сериозни проблеми. Изследване сочи, че преподавателите от Великобритания получават ежедневно неуважение от страна на учениците си. Не са малко и случаите у нас, включително на насилие над преподаватели.

В България учителите винаги са имали изключително сериозен принос за развитието на обществото. По времето на Възраждането те са сред пионерите, поставили основите на възстановяването на националното ни самосъзнание. Интересен факт е, че един от най-великите български поети, известен с непокорния си дух и буен нрав – Христо Ботев, също е бил учител.

Учителската професия изисква редица качества като търпение и себеотдаване, поради което тя е смятана за призвание. Дори някои холивудски звезди също са работили като учители преди да станат известни.

Днешният ден е прекрасен повод да се обадим на любимите ни учители и да ги поздравим за празника им.

по материали на news.bg, vesti.bg
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)