Атанасовден

Отбелязваме паметта на св. великомъченица Анастасия

22 декември 2018

На 22 декември Българската православна църква почита паметта на св. великомъченица Анастасия. Тя има различни прозвища, като Узорешителница, Фармаколитрия, Римска и Илирийска. Римската светица е живяла през ІІІ век.

Св. великомъченица Анастасия се почита и от Римокатолическата църква на 25 декември. Смята се за покровителка  на аптекари и лекари.

Имен ден празнуват всички с това име и производните от него – Анастасия, Анастас, Анастаса, Анасташа, Анастасийка, Ася, Наташа, Наста, Настя, Настас, Сийка, Сия, Стаска, Стас, Тана, Таша, Точо, Таско, Тацо, Тацю, Ташко, Шана, Шинка, Шина.

Светицата посвещава живота си на грижи за бедни, болни и нещастни. Макар и популярна сред хората, тя е осъдена на смърт по време на масовите преследвания на християните при император Диоклециан.

Икона на св. Анастасия

Икона на св. Анастасия

В народните представи на българите светицата се е превърнала в своеобразно олицетворение на смъртта. Празникът на света Анастасия е разпространен главно в Родопския край. Там свързват деня с персонифицирана представа за смъртта – Нашташа или света Чьорна. Вярва се, че в която къща не се празнува денят на света Анастасия, непременно ще се случи нещастие. Жените не трябва да работят никаква домашна работа, защото света Чьорна ще почерни дома на оная, която преде, тъче или пере. Според народното поверие, ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще вали. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.

снимка: Храмът „Св. Троица” в с. Елов дол

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)