Internet_of_things_for_water-880x585

Отбелязваме Световния ден на водата

22 март 2020

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март съгласно резолюция 47/193 на Общото събрание на ООН от 22 февруари 1993 г., съобщи ТАСС. Целта на деня е да привлече вниманието на обществеността към проблема за достъпа на хората до чиста питейна вода, към значимостта на опазването и съхранението на запасите от прясна вода и на водните ресурси като цяло.

Цели 70% от земната повърхност са заети от вода. Само 2,5 % от това количество е прясна вода, почти две трети от която се намира в полярните ледници.

Основните източници на вода за човека са реките и езерата, а също почвената влага и подземните води. Най-големият природен резервоар на прясна вода е разположеното в Източен Сибир езеро Байкал (20% от световните и 80% от руските запаси на езерна прясна вода). Но прясната вода е разпределена по земното кълбо неравномерно и много страни в настоящето се сблъскват с липсата й. В Европа и Азия, където живеят над 70% от населението на света, се намират само 39% от речните води.

Всяка година на 22 март Световния ден на водата – десетки събития и aкции по света напомнят колко ценен ресурс е водата и призовават за ефективни действията за справяне с кризата с достъпа до питейна вода. В този ден официалният сайт на Световния ден на водата напомня, че над 663 милиона души в момента живеят без достъп до безопасен източник на вода в близост до дома си, прекарват безброй часове на опашка или походи до отдалечени източници, както и за справяне с ефекта върху здравето от използването на замърсена вода. Свързаните с липсата на вода болести води до 3,5 милиона смъртни случаи всяка година, според Световния съвет по водите.

Целите за устойчиво развитие, инициирани през 2015 г., включват и ангажимент да се гарантира всеки човек да има достъп до безопасна питейна вода до 2030 г. Водата е ключов елемент в борбата за изкореняване на крайната бедност.

Кампанията „Защо хабим водата?“ (Why waste water?) отправя послания за намаляване на количеството отпадъчни води и възможностите за оползотворяването им.

снимка: omenkaonline.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)