Egyptian_Vulture

Отбелязваме Световния ден на мигриращите птици

09 май 2015

На 9 и 10 май отбелязваме Световния ден на мигриращите птици. Събитието се чества за 10-ти път в редица страни като темата за 2015 г. е „Енергията – да я направим безопасна за птиците!“.

Посланието цели да подчертае важността от разгръщане на енергийните технологии по начин, който предотвратява, намалява и смекчава въздействията върху мигриращите птици и техните местообитания, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Всяка година милиони мигриращи птици се борят с масовото разпространение на различни средства за генериране и разпределение на енергия и понякога стават жертви на токови удари или при сблъсъци с електропроводи и ветрогенератори.

Опазването на мигриращите птици трябва да се вземе предвид на всички фази на развитие на енергетиката на различните нива – местно, национално и международно. Необходими са съгласувани действия от страна на правителствата, природозащитните организации, учените и енергийния сектор. По този начин ползите от устойчивата енергетика могат да бъдат реализирани без риск да се навреди на мигриращите птици и на техните местообитания.

Световният ден на мигриращите птици е кампания за повишаване на информираността, която се отбелязва ежегодно от 2006 г. насам и цели да вдъхнови световното опазване на мигриращите птици и техните местообитания. Тази кампания е организирана от два международни договора за дивите видове, администрирани от Програмата за околна среда на Обединените нации (UNEP) – Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS) и Афро-Евроазиатското споразумение за опазване на мигриращите водолюбиви птици (AEWA). /БГНЕС

снимка: lynxeds.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)