Снимка: Wikipedia

Отбелязваме 185 години от рождението на Кузман Шапкарев

31 януари 2019

На 1 февруари 2019 г. се навършват 185 години от родения в Охрид български възрожденски книжовник, фолклорист, редовен член на Българското книжовно дружество (дн. БАН), Кузман Шапкарев.

Мисията на Столична библиотека е да събира, съхранява и дигитализира книжовната памет на София, но и да възражда паметта за великите личности в нашата история и за техните родове и продължители на идеите им. В навечерието на годишнината Библиотеката на София ще отбележи рождението на големия български родолюбец с документална изложба. В нея са представени снимки и документи, предоставени от наследниците му – фамилен портрет, изданията на „Наръчно св. Благовествование, или сбор от евангелски четения“ (1869) и други ръкописи. За да бъде пълно представянето на делото на К. Шапкарев, от НБКМ предоставиха факсимилета от заглавни страници на издания на книжовника, от научния архив при БАН – факсимилета от негови писма и ръкописа на автобиографията му, съобщават от Столична библиотека.

Плакат на събитието

Плакат на събитието

Кузман Шапкарев е актуален и днес със записките си „За възраждането на българщината в Македония”, с венеца на своя творчески труд „Сборник за народни умотворения“, с „Градиво за български речник“ и със своята публицистика.

Особено актуална е мисълта му: „Ние, българите, сме един народ, а нашето отечество е България. Още три неща трябва да любим и да крепим яко: първо – народността, второ – езикът, на който сме се родили и трето – пресветата християнска вяра”.

За него акад. Петър Динеков казва: „Кузман Шапкарев е между онези личности в нашата нова история, представители на българската патриотична и прогресивна интелигенция, които посветиха целия си живот, цялата си физическа и духовна енергия, цялата си лична съдба на Македония, на борбата за просвета и свобода на българите в Македония“.

В честването ще вземат участие Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН, доц. д-р Недка Капралова от Института за литература при БАН и Марияна Николова от Научния архив при БАН. На събитието ще присъстват и родственици на книжовника.

Посетителите ще имат възможност да видят филм за възрожденеца по сценарий на българския историк Александър Гребенаров – председател на Македонския научен институт.

Събитието е на 31 януари 2019 г. от 17:30 часа, в Мраморното фоайе, ет. I на Столична библиотека.

снимка: Wikipedia

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)