_102617238_openingegypt

Отвориха мистериозния черен саркофаг от Египет

20 юли 2018

Две седмици след като археолозите в Египет откриха масивен саркофаг от черен гранит в Александрия, недокоснат цели 2 000 години, слуховете и предположенията за неговото съдържание все още циркулират. Възможно ли е саркофагът да съдържа останките на Александър Македонски или пък смъртоносно проклятие?

Според експертите отговорът и на двата въпроса е отрицателен. Вместо вълнуващо откритие в отворения саркофаг са намерени три скелета плуващи в червеникаво кафява вода, от която идвала непоносима воня.

След откриването на саркофага египетското министерство на реликвите назначава екип от археолози, които да го отворят.

_102617233_sarcophagus

Според египетския информационен център El-Watan, археолозите първоначално източват няколко инча от течността на саркофага, но миризмата бързо ги кара да напуснат мястото. По-късно те предоставят това задължение на военни инжинери.

„Намерихме костите на трима души. Изглежда това е семейно погребение. За съжаление мумиите в течността не са в най-добро състояние и напрактика са останалаи само костите„, заявява Мустафа Уазири, генерален секретар на Върховния комитет по антики.

По повод коментарите в медиите, че гробницата може да отприщи древно проклятие, господин Уазири заявява: „Ние отворихме саркофага и слава Богу светът не потъна в мрак. Аз бях първия, който си пъхна главата в саркофага на фараона …и ето ме на, стоя пред вас… и съм си добре“.

Въпреки, че мястото е оградено и достъпа на хора е ограничен, съществуват страхове, че саркофагът може да изпусне вредни изпарения, пише държавния египетски вестник Al-Ahram.

Експертите предполагат, че трите скелета може да са на войници от времето на фараоните.

Черепа на един от скелетите има рана като от травма нанесена със стрела.

В гробницата е открит и алабастарен бюст, чийто черти са доста увредени.

_102617235_tomb

Саркофагът е голям почти 2 метра и дълъг около 3 и е един от най- големите намирани някога.

Тежеста му е цели 27 тона, и се счита, че може да се датира в ранния Птолемейски период, който започва през 323 г. преди Христа, веднага след смъртта на Александър Велики.

В момента археолозите изучават гробницата, за да добият максимална информация за останките и начина по който тези хора са живели някога.

Източник: ВВС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)