
Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия. Това е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на ноември. По цял свят този ден се е превърнал в очакван празник на божолето, с фразата, която го ознаменува „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ (на френски: «Новото божоле пристигна!»).
От скромен френски местен празник, днес разливането на новото божоле се прави по цял свят. Празникът се отбелязва с дегустации, партита, а по-щедрите ресторанти предлагат една безплатна чаша.
Тази година в Париж се предвижда 50 винопроизводители да карат по улиците Citroën 2CV, спирайки на места като Айфеловата кула, Лувъра, и площад „Конкорд“.
Мелина Конди, говорител на Inter Beaujolais обяви: „След почитането на скръбта, искаме да защитим ценностите, които са скъпи за страната ни. Сред тях са и гастрономията, art de vivre, културата. Няма причина да отменяме тържеството.“
Феноменът Beaujolais Nouveau се ражда през 1951 г. когато на винопроизводителите за първи път им е разрешено да продават вино от последната реколта, преди то да е отлежаало. Тогава сред винарите се водело състезание кой ще занесе бутилките си пръв в Париж.
Божоле нуво е червено вино. Характеризира се с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус. Поднася се лекоохладено (около 13°C). Това е леко младо вино, произведено за незабавна консумация без отлежаване, тъй като с годините качеството му не се подобрава. Ежегодно се произвеждат около 45 милиона литра от него, което е близо половината от всичкото произведено бургундско вино.
Днес Beaujolais Nouveau представлява повече от половината от божолето, което се изпива извън Франция, по данни на Inter Beaujolais, асоциацията на производителите на божоле. Най-големите вносители са Япония, САЩ и Германия.
снимка: thefreegeorge.com
Още по темата
-
Десетте традиционни български ястия (част I)
In TASTEКато част от световното културно многообразие, българската кухня се отличава с отличен вкус и изключително ...
-
Био Равиоли Трикольор от Ина и Мариела – с много любов и творчество! KEPASA, Сезон 3, епизод 10
In Life TVДобре дошли отново в Кухнята на Мариела Нордел и предаването ми KePASA! За мен е ...
-
Никулденски Рибник
In TASTEДнес, по традиция, в красивия православен празник, посветен на Свети Николай се яде риба. Ето защо ще ...
-
Картофена салата с бекон и карамелизиран лук по немски
In TASTEНеобходими продукти: картофи – 1 кг лук – 500 г зехтин – 100 мл оцет ...
Остави своя коментар през Facebook