19024922_1060439107391671_401907839061858837_o

Отдаваме почит на кръста Господен

14 септември 2017

На 14 септември християнският свят отдава почит на кръста Господен, а България отбелязва началото на покръстването. Смята се, че на тази дата през 864 г. княз Борис се е прекръстил на Михаил и е приел християнството.

След страданията и разпятието на Спасителя кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Кръстът олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

Света Елена, майката на Св. цар Константин Велики, дълго търсила кръста, на който Иисус Христос е бил прикован, и в земята на хълма Голгота намерила три кръста. На кой от тях е бил разпнат Спасителят обаче, не било ясно. Архиепископ Макарий я посъветвал да допре и трите кръста до болна жена. Щом тя усетила допира на Христовия кръст, оздравяла. По същия начин бил възкресен умрял човек. Когато това се случило, много езичници повярвали в силата на кръста и приели своето кръщение.

Св. Елена взела част от него и гвоздеите, с които били оковани ръцете и краката на Христос. Останалата част се пазела в сребърен ковчег в Йерусалимския храм „Възкресение Христово“. През 614 г. персийският цар Хозрой превзел Йерусалим, разрушил църквите и заедно със скъпоценностите задигнал и кръста Господен, но 14 години по-късно византийският император Ираклий победил Хозрой и върнал светинята в Йерусалим.

Той понесъл сам кръста към Голгота, когато пред портите на хълма бил спрян от невидима сила, а ангел Господен казал: „Не тъй нашият Господ е носел тук тоя Кръст, както вие го носите.“ Императорът разбрал смисъла, свалил царствените си одежди и бос и гологлав го понесъл нагоре и го поставил на предишното му място.

На този ден именици са Кръстьо, Кръстан, Кръстина и Ставри. На Кръстовден най‐възрастната жена в дома е необходимо да опече специален обреден хляб, наречен Кръстова пита, украсен с голям кръст по средата. Питката се разчупва, едва когато цялото семейство е на масата и се казва: „Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли“. Смята се, че с тези думи хората се предпазват от болки в кръста по време на работа. На Кръстовден се спазва и строг пост – не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други. На трапезата освен обредния хляб задължително трябва да присъства печена тиква и грозде

Православната църква извършва поклонение на Светия Кръст три пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък и на 14 септември.

Накрая ви предлагаме и „Молитва към Честния Кръст“:

„Да се дигне Бог и да се разпръснат враговете Му, и да бягат от лицето Му, които Го мразят. Както дим се разнася – да изчезнат, както восък от пламък огнен се топи – тъй и бесовете да загинат от лицето на ония, които обичат Бога и се осеняват с кръстното знамение и с веселие казват: Радвай се, Пречестни и Животворящи Кръсте Господен, който прогонваш бесовете със силата на разпнатия на тебе наш Господ Иисус Христос, Който слезе в ада, унищожи силата на дявола и ни дарува Тебе, Своя честен Кръст, за прогонване на всеки враг и противник. О, Пречестни и Животворящи Кръсте Господен! Помагай ми с Пресвета Дева Богородица и с всички светии во веки. Амин!“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)