Отиде си актрисата Надя Тодорова

21 юни 2016

Тази нощ в болница в Прага след продължително боледуване на 90 години почина голямата българска актриса Надя Тодорова. Тъжната вест съобщи дъщеря й Антоанета Теменугова за Дарик. Актрисата, която е родена в Асеновград, от години живееше при нея в Чехия.

Община Асеновград ще организира специално поклонение по повод кончината й.

Надя Тодорова е родена на 1 ноември 1925 г. Тя започва да играе през 1946 г. първоначално в театрите в Смолян, Габрово, Сливен и Пазарджик.

Дебюта си пред камерата прави през 1974 г. с филма „Трудна любов“. След това участва в над 30 филма, между които са „Записки по българските въстания“, „Снаха“, „Господин за един ден“, „Куче в чекмедже“ и др.

Тодорова е играла във „Войната на таралежите“ (1979), „Двойникът“ (1980), „Дами канят“ (1980), „Куче в чекмедже“ (1982), „Господин за един ден“ (1983), „Опасен чар“ (1984), „Вчера“ (1988) – все филми от златните години на българското кино.

На 3 март 2010 г. по ТВ Европа е излъчен филмът за Надя Тодорова озаглавен „Голямата актриса на малките роли“. Автор и режисьор на 40-минутната лента е водещият на новините в ТВ „Европа“ Ангел Бончев.

Остава в сърцата на зрителите освен с насищащо присъствие на екрана, но и с реплики със статут на афоризми днес – като „Ще ги наредим така: роднина, милиционер, роднина, милиционер“ (в „Опасен чар“) „Мии… кво да направя, пуснаха чушки“ (от „Двойникът“ с Тодор Колев), или „Вземи ме, лодкарю, на своята ладия лека“ (към Стефан Данаилов в „Дами канят“).

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)