дядо Добри

Отиде си Дядо Добри

13 февруари 2018

Днес, на 103-годишна възраст почина дядо Добри (1914 – 2018). На 102 години той се оттегли в Кремиковския манастир. Светецът взима решение това да бъде и мястото, където да дочака сетния си час.

Дядо Добри Добрев беше родолюбец, известен дарител за реставриране на християнските храмове из цяла България, назоваван още Светецът от Байлово. Той бе наричан светец, аскет, отшелник, безсребреник, ангел, божий странник, пътник от миналото, просяк… Малко са българите, които не са чували за дядо Добри Добрев, много са онези, които нямат и най-малка представа за истинската святост на делото му.

Дядо Добри от десетилетия събираше пари за възстановяване на храмове из цяла България. Той не се страхуваше от студа и от лошо време, не се безпокоеше, че ще остане гладен, не се сърдеше на безучастните към делото му люде. Старецът излъчваше благост и кроткост. Готов бе с усмивка да целуне детска ръчичка, пуснала пара в касичката му, да поговори за бога с всеки минувач, да благодари за подаянието.

Дядо Добри обаче не беше просяк. Той не разчиташе непознати да спасят плътта му, а искаше той да спаси душите им. Не можеше да бъде наречен просяк човек като него, който е забравил нуждите си и събираше пари за възвишена мисия, далечна от материалните облаги.

Да дариш за храм означава да дариш за поколенията, за вярата в по-благочестивото бъдеще, за изграждането на човеколюбиви българи. Това правеше дядо Добри без да търси благодарност и признание.

Той уважаваше хората и не таеше нищо лошо в себе си. Виждаше, че светът около него е егоистичен, но не се тюхкаше безсмислено, а оставяше следа и даваше пример с даренията си. Затова и много хора се прекланяха пред него.

Тялото му ще бъде изложено за поклонение в църквата в село Байлово тази вечер. Храмът ще бъде отворен цяла нощ. Утре ще се отслужи заупокойна св. Литургия и поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари, се уточнява в съобщение от Кремиковския манастир.

Поклон пред паметта му!

снимка: saintdobry.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)