никола-анастасов

Отиде си Никола Анастасов

09 август 2016

Никола Стоянов Анастасов почина на 84-годишна възраст, след продължително и тежко болледуване. Той роден на 22.04.1932 г. в София. Завършва актьорско майсторство при проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” (1955). Дебютира в ролята на Валер („Скъперникът” – Ж. Б. Молиер) в Драматичен театър – Враца през 1955. Работи в ДТ – Враца, ДТ – Варна и Държавен сатиричен театър. Носител е на национални награди и държавни отличия, сред които: „Заслужил артист” (1971), „Народен артист (1980) и на Орден на Народна Република България – II степен – 1982.

Никола Анастасов е един от най-популярните и обичани родни актьори. Заедно със Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Татяна Лолова, Григор Вачков са от златното поколение артисти на Сатиричния театър, което остана в съзнанието на зрителската аудитория с яркия си и завладяващ комедиен талант. Творческата биография на Анастасов включва над сто роли в театъра, киното, телевизията и телевизионния театър. Първата му голяма роля, с която печели сърцата на зрителите е Колоездачът в „Когато розите танцуват” от Валери Петров на сцената на Държавния сатиричен театър, на която той отдава 55 години от творческия си път. Именно там актьорът създава незабравими образи в спектаклите „Римска баня”, „Сако от велур”.

С много чувство за хумор актьорът разказва собствената си история, която човек има усещането че е излязла из под перото на умел комедиограф. Никола Анастасов не е мечтал да се извява като актьор в театъра и киното, въпреки че бил солист в училищния хор. Докато расте Анастасов променя желанията си постоянно – привлича го химията и за целта с негов приятел си организират малка лаборатория на тавана, после решава, че ще става спортист и се насочва към баскетбола, но бързо се отказва от това си намерение и се насочва към достойната професия на пожарникаря, защото харесвал златните каски, с които ходят, докато съвсем случайно не се озовава пред Театралната академия и спонтанната му натура не му подсказва да опита късмета си. Така без каквато и да е предварителна подготовка Никола Анастасов се явява на изпитите по актьорско майсторство. След лутанията си какъв да стане случайността предопределя съдбата на актьора за да можем днес да се похвалим с този комедиен любимец на публиката. Актьорът споделя, че освен редицата комедийни персонажи, които е имал възможността да изиграе, неговата слабост са образите на Нане и Вуте от специфичния шопски фолклор, които телевизионните зрители помнят от многобройните му изпълнения в новогодишните предавания и развлекателни програми.

През 80-те години на 20 век Никола Анастасов дава гласа си за главната роля на аудиодраматизацията „Мечо Пух” и така остава в съзнанието на редица поколения деца, които и до днес си спомнят за малкия и пухкав герой на Алън Милн, който не спира да мисли ли мисли.

снимка: radiovox.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)