9070be590e2868935dda75a70d91fced

Отиде си Франка Созани

23 декември 2016

Вчера, на 22 декември в Милано почина Франка Созани. В продължение на 28 години Франка беше главен редактор на италианския Vogue,  а от 1994 г. оглавяваше Condé Nast Italia. Тя за първи път публикува в италианския Vogue чуждестранна мода. На своята първа корица тя постави снимка на Ив Сен Лоран с думите: „Не подкрепям идеята, че висшата мода може да бъде само италианска.“ Под нейно редакторството списанието се превръща в едно от най-авангардните и провокативни издания в семейството на Condé Nast. През 2011 г. Франка пуска брой, посветен на красотата на черните жени – във Великобритания и САЩ списанието е разграбено за три дни, а издателството е било принудено да препечата още 60,000 копия. Тя посвещава цял един брой на Vogue на жените с форми – на страниците на списанието plus-size- -модели отпиваха шампанско в Chanel, Dior и Givenchy. Тя открито се противопоставяше на прекомерната слабост на моделите и се бореше с анорексията.

Франка Созани е един от основателите на Child Priority – Фондация с нестопанска цел, създадена от Condé Nast и ангажирана с подкрепата на талантливи млади хора, тя е автор на няколко книги, посветени на модата. Постиженията на Франка бяха многократно награждавани от международната общност: тя спечели наградата La Lupa за работата си по насърчаване на италианската мода, L’Ambrogino d’Oro – за приноса си към развитието на Милано, като една от основните световни модни столици, Montblanc de La Culture – за покровителството, което оказваше на изкуството във всичките му форми. Франка бе куратор на много изложби на млади художници и фотографи. Днес, тя си замина.

Главната редакторка на Vogue Italia напусна този свят след тежка борба с болест. До нея е бил любимият й син – фотографът Франческо Карозини.

„Това е най-тъжната новина, която се налага да съобщя пред вас.“, – казва Джонатан Нюхаус – председател и главен изпълнителен директор на Condé Nast International в официално писмо до медиите. – Франка Созани, която бе главен редактор на италианския Vogue в продължение на 28 години, почина днес в Милано след дълго боледуване. Това е непоправима загуба за Vogue и за модата, за много хора по целия свят, за тези, чиито живот тя докосна – четци, фотографи, журналисти, дизайнери и колеги, както и за тези, с които тя се запознава по време на мисията си в ООН.

Vogue Fashion Dubai Experience - Fashion Lounge

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)