Откраднаха картина за над 180 000 долара от Третяковската галерия

28 януари 2019

Картината „Ай-Петри. Крим“ на Архип Куинджи беше открадната от Третяковската галерия, информира БГНЕС. Правоохранителните органи съобщиха, че двама души са участвали в кражбата на картината.

Dx7s8FQWwAEedy6

Представителят на Министерството на вътрешните работи Ирина Волк заяви пред ТАСС, че при видеонаблюдение на експозицията охраната е видяла, че неизвестни са свалили картината от стената в една от залите и след това са изчезнали. Застрахователната стойност на открадната картина се оценява на 12 млн. рубли (182 400 долара).

Вижте още: Вандал повреди картина на Репин в Третяковската галерия

Малко по-късно беше съобщено, че 31-годишен мъж е бил арестуван в село Заречие, район Одинцово, Московска област. Той казал на следователите, че е скрил откраднатото платно на територията на строящия се обект, където е бил задържан.

Dx7s91gX0AA3b1S

По предварителни данни престъплението е извършено от користни подбуди, заяви официалният говорител на Вътрешно министерство Ирина Волк. Полицията вече идентифицира възможните съучастници в кражбата на картината. Образувано е наказателно дело, а разследването продължава.

Разследващите не изключват, че кражбата е извършена „по поръчка“, вероятно за продажба в чужбина. „Можем да предположим, че за тази картина има клиент“, се казва в съобщението на органите на реда.

Dx77BfNWwAE09rR

Картината на Архип Куинджи „Ай-Петри. Крим“ обикновено се съхранява в Руския музей в Санкт Петербург. Тя е донесена в Москва за изложба на произведенията на великия пейзажист.

Това е втората кражба на културна ценност тази седмица. По-рано бе съобщено за кражба на икона от 16 в. от Държавния исторически музей в Москва.

Снимки: Lenta.ru

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)