Откриване на 24-то издание на Международния фестивал „Сурва“ в Перник

31 януари 2015

Сурва! Най-големият фестивал на маскарадните игри на Балканите е факт за 24-ти пореден път в град Перник. Бурният смразяващ вятър не можа да отвее магическото настроение на празника и официалното откриването протече по план, а кукерите излязоха със своите страховити маски за да прогонят лошите сили и студа. Приятната музикална и танцувална програма сгряваше присъстващите с подкрепата на чаша греяно вино. За по-смелите, дегустациите в рамките на фестивала включваха ракия в комбинация  с различни билки, както и така нареченият Пернишки Бейлис (ракия и  боза в неизвестно за нас съотношение).

Откриване на 24-то издание на Международния фестивал „Сурва" в Перник

Откриване на 24-то издание на Международния фестивал „Сурва“ в Перник

Екипът на In Life посети и Мечкарницата – работилница за маски. Там научихме, че всяка кукерска маска е уникална и единствена по рода си. Върху нея се твори старателно дълго време преди да бъде гордо сложена и носена за да прокуди злото. Маските се израбоват от изцяло естествени материали – пера, крила, дърво, рога и изобщо каквото имаме под ръка и смятаме, че ще ни направи достатъчно грозни и страшни. На помощ идват и известна доза конци, връвчици, платове и… тиквени семки.

Факелното шествие по традиция тръгна от Общината и подрънквайки и подскачайки се добра до Двореца на културата, където станахме свидетели и на впечатляваща заря. По време на фойерверките дори дочухме развълнуван зрител да споделя на глас:“Чувствам се част от Европейския Съюз!” Традиционният огън, символизиращ победата на доброто над злото също беше запален и въпреки непредвидения силен вятър, за щастие, произшествия нямаше. С изключение на едно съборено дърво, на което се натъкнахме по-рано.

IMG_3886

Участниците в тазгодишното издание на фестивала са над 5000, като част от групите са от чужбина – Словакия, Сърбия, Италия, Словения, Македония, Холандия, Румъния, Гърция, Индонезия и Палестина. Най-възрастният е на 80, а най-младият на 2 години. Възпитаването в традицията на Сурва и българският форклор като цяло започва още с раждането на децата, които по-късно са нетърпеливи да се включат в шествията.

IMG_0365

Кметът на града инж.Иван Иванов разказа в интервю специално за In Life как събитието подпомага популяризирането на страната ни по света и защо според него то е повод за национална гордост. Изданието National Geographic включва Сурва в своя топ 15 на най-препоръчваните зимни дестинации и добавя, че фестивалът трябва да бъде вписан в листата на ЮНЕСКО на нематериалното наследство на човечеството. България очаква това да се случи през тази година.

IMG_0355

Дотогава, ако имате възможност, доберете се до най-близкия кукер, за да го пипнете за късмет. Не ни е ясно дали тази магия работи на същия принцип като поверието с коминочистачите, но определено извадихме късмет, когато един от кукерите ни даде да си откъснем парченце червен плат от панталона му. Прибираме си го грижовно и ще го пазим на сигурно място поне до следващото издание на Сурва!

текст: Марта Каменова

оператор: Кунчо Поляшки

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)