Красимир Джидров

Откриват изложба на Красимир Джидров в галерия „Академия“

03 декември 2017

На 1 декември от 18:00 ч. в галерия „Академия“ се откри изложба на Красимир Джидров – дългогодишен преподавател в катедра Керамика на НХА. Изложбата е по повод неговата 70-та годишнина. За изложбата си самият той споделя:

„Приемам изцяло думите на изкуствоведа Ернст Гомбрих – „Няма такова нещо, като „изкуство“, има само художници“. Тази изложба не е ретроспективна, не е тематично обединена, тя е израз на моята благодарност, уважение и обич към Академията, колегията и студентите, с които са минали над 50 години от моят живот.

Красимир Джидров

Повечето от нещата, които излагам са създадени през последните няколко години. Те са в различни материали, защото новото време ми позволи да работя освен керамика и в дърво, метал, текстил, графика, масла, а рисуването е било един непрекъснат процес за мен, през всичките тези години. Естествено съм се стремял да се подчинявам на спецификата и изискванията на всеки материал, независимо от темата, която влагам в тях.

Изложбата ми е израз на огромната ми почит и уважение към моят учител в живота и изкуството проф. Венко Колев. Дано всички гореспоменати приемат чрез изложбата ми моята огромна благодарност за всичко през изминалите години!“.

Професор Красимир Джидров е роден на 10.02.1947 година в София. Завършил е художествената гимназия „Илия Петров“ в столицата, през 1975 г. се дипломира в НХА, специалност „Керамика“. Професор по керамика в катедра „Керамика“. Член на СБХ, работи в областта на керамиката, живописта, рисунката, дървото и метала. Участвал във всички изложби за приложни изкуства организирани от АМХ и СБХ.

Красимир Джидров

Представил самостоятелни изложби в София в галериите „Арт 36“, „Райко Алексиев“, „Ракурси“, в гр. Пловдив – „Есенни изложби“, „Старата къща“, „Арт спектър“, в гр. Бургас – галерия „Неси“, в гр. Несебър, гр. Созопол, гр. Русе, гр. Благоевград, гр. Троян и др. Автор е на редица изложби в чужбина – Румъния, Хърватска, Македония, Турция, Австрия и др. Има редица участия в общи изложби и пленери у нас и в чужбина – гр. Троян, гр. Брацигово, гр. Павликени, с. Ковачевица, Румъния, Македония, Турция, Австрия и др. Организатор на международен пленер „Арткерамика“ в гр. Троян. Работил в ателиетата на „Сите ДезАр“, Париж. Носител на наградата за приложно изкуство „Иван Пенков“ и на награда за цялостно представяне.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)