Панорама към Парламента през 30-те години - София

Откриват изложба „Софийският културен живот в миналото“

03 ноември 2018

Изложба „Софийският културен живот в миналото в плакати и снимки“ се открива в Деня на Будителите, 1 ноември от 17.00 часа в изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ №5. През 1928 г., по повод честванията на половинвековния юбилей от Освобождението на София и 1000-годишнината от Златния век на българската книжнина, тогавашният кмет Владимир Вазов издава заповед за учредяване на специална комисия, която да посочи начините и средствата за изграждане на Столичен общински музей.

Гледка към Съдебната палата през 30-те - София

Новият музей е с 3 отдела – музей, библиотека и архив, а основната му цел е „да събира, пази и проучва ония предмети от материалната култура на София, които имат или ще имат значение за историята на София“. Така се поставя началото на събирането на материални свидетелства за историята, културата и изкуството на София – книги, документи, снимки, карти, планове, археологически находки, предмети на бита, скулптури, живописни платна, графики. Обособяването на „картинна галерия” е част от дейността на музея. Да създава, събира и пази делата на духовната култура – това е върховната задача на един град, който иска да живее вечно в човешкото съзнание, смятат учредителите.

sofia_kultura1

Изложбата представя оригинални плакати, снимки, програми от представления в столичните театри, изложби, организирани от Софийска градска художествена галерия, концерти на Столична драматична оперна трупа (Българска оперна дружба). Показаните документи са от фондовете на читалище „Славянска беседа”, Държавна музикална академия, Българска държавна консерватория, Държавен сатиричен театър, Театър „199”, Театър „Сълза и смях”, Централен куклен театър, Столичен куклен театър, Драматичен театър „София”, Софийска градска художествена галерия, личния фонд на Константин Михайлов – Стоян (един от основоположниците на българския оперен театър) и др.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)