Gena-Dimitrova

Откриват паметна плоча на дома на Гена Димитрова във Виена

06 ноември 2019

Животът на голямата оперна певица Гена Димитрова (1941-2005)е бил тясно свързан с Австрия, а връзката ѝ с австрийската столица е надхвърляла успешните изяви на сцената на Виенската държавна опера. „Гена много ценеше живота във Виена заради неговото спокойствие и уреденост. Тъй като имаше жилище в австрийската столица, тук бе една от точките на нейното пристигане и заминаване по целия свят”. Това сподели в интервю за Меланж Булгарен преди четири години осиновената ѝ дъщеря Милена Стойкова. Гена Димитрова е обичала да кани гости и домът ѝ на Mühlgasse 22 в четвърти район на Виена е бил място за срещи на много интелектуалци.

По инициатива на Сдружение за култура и изкуство „Лилавият лебед” на сградата, в която е било жилището на оперната дива, ще бъде поставена паметна плоча. Така ще се отдаде почит на живота и творчеството на невероятната оперна прима, прославила името на България в цял свят. Събитието ще бъде съпътствано и от прожекция на документалния филм-портрет „Обич за Гена” с оператор и продуцент Милена Стойкова и автор Димитър Сотиров.

„Обич за Гена” – филм-импресия за живота на драматичното сопрано

Милена Стойкова е племеница и осиновена дъщеря на Гена Димитрова. Родена  е през 1971 г. в Пловдив. От 1983 до 1986 г. посещава училище във Виена, по-късно завършва Немската езикова гимназия в София. От 1990 до 2000 г, живее и учи във Виена, след което се връща в София и завършва операторско майсторство. Филмът ѝ „Обич за Гена” е посветен на 75-годишнина от рождението на оперната прима и припомня няйни знакови изпълнения по световните сцени, сред които Арена ди Верона, Ла Скала, Метрополитън, Нагоя, София, Неапол, Плевен. Арии, дуети и терцети с партньори като Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна Томова-Синтова, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи, Джакомо Арагал, Хуан Понс, Франко Фарина из опери на Верди, Пучини, Маскани и Джордано се редуват със спомени за изпълнителката от нейни приятели и колеги – Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Роберто Скандюци, Курт Ридъл, Бруна Бальони, Александрина Милчева, акад. Пламен Карталов, Уго де Ана, Михаил Ангелов, Маурицио Модуньо, Александрина Пендачанска, Анна Томова-Синтова, Лучана Д’Интино.

В 69-минутния музикален портрет могат да се видят непоказвани до този момент уникални кадри с Гена Димитрова зад сцената, по време на репетиция с партньори като Никола Мартинучи и Джузепе Джакомини и сред нейни приятели и близки. Показани са и вълнуващи моменти като награждаването на Гена Димитрова и Франко Дзефирели в Торе дел Лаго с Наградата „Пучини“.

„Обич за Гена“ е отличен с Първа награда в категорията „Спектакли и концерти“ на VI Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ – Велинград, август 2016 г. Филмът получава и специалната награда на международното жури на ХI Международен фестивал „Балфест“ за принос в опазване на културното наследство – Пловдив, октомври 2016 г.

Откриването на паметната плоча на дома на Гена Димитрова във Виена ще бъде на 14 декември 2019 г. от 11:00 на сградата на Mühlgasse 22, 1040 Wien. Приветствени думи ще поднесат Н.Пр.посланик Иван Сираков и д-р Александър Александров, председател на сдружение „Лилавия лебед”

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)