Снимка: Eu2018bg.bg

Откриха Българското европредседателство с куп емоционални моменти

12 януари 2018

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз беше открито на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“. На нея присъстваха председателите на Европейския парламент Антонио Таяни, на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. С химна на България, изпълнен от Детския хор на Българското национално радио, беше поставено началото на първото българско европредседателство. Както вече ви разказахме, най-емоционално беше изказването на председателя на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск, който започна със стихове на Иван Вазов и продължи речта си на български:

Снимка: Eu2018bg.bg

Снимка: Eu2018bg.bg

Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на „Игра на тронове“. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер пожела успех на председателството и подчерта, че гласът на България ще се чува ясно в Европа през следващите шест месеца: „Вашето място е в Европа. Вашето място е в Шенген. Вашето място е еврото. Ще работим да постигнем това. Комисията ще е до България“.

Снимка: Eu2018bg.bg

Снимка: Eu2018bg.bg

Председателят на Европейският Парламент Антонио Таяни посочи: „Трябва да помогнем за подобряването на ефективността в Европейския съюз, за да се приближим до нашите граждани, особено до младото поколение. Трябва да слушаме внимателно техните притеснения и очаквания“. „За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч и опростени процедури“, посочи в словото си президентът Румен Радев: „Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на Съюза.

Снимка: Eu2018bg.bg

Снимка: Eu2018bg.bg

В следващите шест месеца трябва да положим усилия не само за България, посочи премиерът Бойко Борисов: „От една страна, ние трябва да бъдем безпристрастен модератор в преговорите, но в същото време трябва да направим така, че и за всеки българин да остане усещането, че Европейският съюз прави нещо и за него.

Снимка: Eu2018bg.bg

Снимка: Eu2018bg.bg

Днес, 12 януари, членовете на Европейската комисия ще участват в срещи с министрите от българското правителство, на които ще обсъждат основните приоритети на председателството, сред които: външни работи; сигурност и отбрана; миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа; конкурентна, иновативна и дигитална Европа. След обсъжданията ще се проведе общо заседание на колегиума на комисарите и българското правителство с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов. По-късно Юнкер и Борисов ще дадат пресконференция.

Снимка: Eu2018bg.bg

Снимка: Eu2018bg.bg

Много ключови въпроси пред бъдещето на Евросъюза ще бъдат поставени на масата през идните месеци на Българското председателство, най-сериозните от които – до лятото да бъде постигнат консенсус за реформата на общата европейска система на убежище и на Дъблинското споразумение. Преговорите по Брекзит навлизат във втора фаза и макар водеща роля по тях да има главният преговарящ на Евросъюза Мишел Барние, темата бележи и Българското евролидерство заради разговорите по бъдещия евробюджет и финансовата дупка в него, която ще остави излизането на Великобритания.

Снимка: Eu2018bg.bg

Снимка: Eu2018bg.bg

България се надява през следващите 6 месеца да намери решение и на блокираното с години присъединяване към Шенген, определяно като Балканско председателство през май страната ни ще бъде домакин и на среща на върха за Западните Балкани, но все още стои отворен въпросът ще има ли такава среща и с участието на Турция като част от усилията за нормализиране на диалога на Евросъюза с Анкара.

Снимка: Eu2018bg.bg

Снимка: Eu2018bg.bg

България влезе в Европредседателството, докато все още е под мониторинга на Еврокомисията за реформите в съдебната система и борбата с корупцията и престъпността. В същото време ще ръководи и заседанията на Съвета по общи въпроси, които ще обсъждат безпрецедентната процедура срещу Полша заради опасения за върховенството на закона.

Снимка: Eu2018bg.bg

Снимка: Eu2018bg.bg

Днес предстои първото съвместно заседание на българското правителство с еврокомисарите в София, а разговорите ще вървят по основните приоритетни за страната ни теми, по които поехме щафетата от Естония – външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, приобщаваща и стабилна Европа, конкурентност и дигитализация/БНТ.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)