EeAgxZGWsAApLuD

Откриха дървото, рисувано от Ван Гог часове преди смъртта му

29 юли 2020

Изкуствоведи са определили точното място, изобразено в последната картина на художника Винсент ван Гог „Дървесни корени“, пише в. „Гардиън”.
EeAgxZQX0AA1xpn
Приликата на работата от 1890 г. с истински пейзаж близо до френския град Овер–сюр-Оаз е забелязана с помощта на пощенска картичка от началото на 20 век. Ваутър ван дер Вейн, изследовател от Института на Ван Гог първи забелязва приликата на пейзажа от картичката с последното произведение на художника.

След като сравниха картичката с околностите на Овер-сюр-Оаз и самата картина, изследователи (включително дендрологът Берт Мас, който е специализиран в историческата ботаника) стигнаха до извода, че са успели да определят кой хълм и дървета са изобразени.

Според тях те са разположени на 150 метра от хотел „Auberge Ravoux”, сега известен като „Къщата на Ван Гог”. Любопитно е, че дървото, изобразено на картината, е все още живо 130 години след смъртта на Ван Гог.

Изследователите смятат, че картината „Дървесни корени” е рисувана няколко часа преди смъртта на художника. „Съотношението на светлина и сянка в картината показва, че художникът за последен път е докоснал платното с четката си в късния следобед, което дава повече информация за драматичния ден, завършил със самоубийството му“, заяви Ван дер Вейн.

БГНЕС

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)