Снимка: Black Sea Map

Откриха кораб на 2500 години край Варна

23 септември 2017

Един от най-старите и най-добре запазени потънали кораби в света е открит южно от Варна при уникална експедиция по подводна археология, в която са участвали учени от редица държави, включително и българи.

Археолозите са достигнали до древногръцкия плавателен съд чрез специални роботизирани устройства на 2000 метра дълбочина. „Корабът датира от IV-V в.преди новата ера“, обяви професор Джон Адамс от Университета в Саутхемптън. Той е ръководител на Black Sea MAP, един от най-големите проекти за морска археология.

Снимка: Black Sea Map

Снимка: Black Sea Map

„Корабът беше с изправена мачта, сякаш да не бе претърпял почти никаква промяна. Ако по-рано ми бяха казали, че ще видя такова нещо, нямаше да повярвам“, каза професор Адамс. За три сезона теренни проучвания с 81 дни в морето и 30 дни под вода в Черно море са разкрити 60 невероятно добре запазени останки от корабокрушения, те са един от най-добрите подводни музеи на мореплаването в света изобщо“, допълва той.

Снимка: Black Sea Map

Снимка: Black Sea Map

„Уникални находки! Черно море е основен източник за снабдяването с храни и провизии за Атина, Рим, Константинопол, Генуа, Венеция. Плавали са над 500 кораба дневно, част от тях са били потопоявани„, разказа пред „24 часа“ и директорът на НИМ професор Божидар Димитров.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)