надпис

Откриха неизвестен за науката надпис

10 февруари 2018

Намерен е надгробен надпис в село Каменово, община Кубрат, в който се споменава четник на Хаджи Димитър и Панайот Хитов. За откритието съобщи специалиста по Българско възраждане проф. Вера Бонева. Тя е потърсена за научна консултация от уредника в Регионален исторически музей в Разград Иво Стоянов. Намерият надгробен надпис става обществено достояние след публикуването му във фейсбук профила на проф. Бонева, където тя пише:

„Нямало научни открития във възрожденската история! Има и още как! А за изследователите с късмет, те са обвързани и с текущите им проекти. Вчера моят бивш студент от Шуменския университет и настоящ уредник в Регионален исторически музей – Разград Иво Стоянов е открил надгробие в село Каменово, община Кубрат. След обстоятелствено почистване на местните гробища, хората от селото са намерили този камък, на който е издялан възпоменатален текст: „Помени Гос[поди] / раба твой / 12 фе[вруари] 1881 Иван Кос-/тадинов [лице]; Паметник / Тук лежи по-/койника Иван / от гр[ад] Сливен и е бил при че-/тите: Х[аджи] Дим[итрева] / и [Панайот] Хитева / през 1867/68″ [гръб]. Ще се постараем да разчетем прецизно целия текст и да издирим повече информация за четника.”

Някои изследователи изказват съмнения относно достоверността на надписа, поради графичното му изписване. Затова и проф. Бонева го прави обществено достояние, за да бъде обсъден с нейните колеги и да се изясни произхода и автентичността му. Проучването на находката тепърва предстои.

Справка с труда, посветен на Лудогорието от краеведа Борис Илиев показва, че през 1867 г. между селата Брестовене, Острово и Каменово наистина е минала четата на Панайот Хитов. Но трябва да се има предвид, че в подобни краеведски изследвания се допускат и неточности. Например за село Каменово Борис Илиев пише:: „То е било българско село, заселено от ерлийци, които в края на ХVІІІ в., било заради водата, било заради чумата, се изселили долу в сегашното Каменово и то започнало да се нарича Гюзелдже алан.” Това противоречи на факта, че с подобно име селото го има и през 1697-1699 – Güzelalan, според речника на селищните имена на Ст. Андреев. Така че или става дума за заселване във вече съществуващото село, или това е станало по-рано във времето, ако се вярва на преданието.

Поне в исторически контекст надписът би могъл да е автентичен. След проучванията на езиковеди и археолози, това ще може да се твърди или отхвърли със сигурност.

В село Каменово са направени и редица важни за праисторията открития. При археологически разкопки в последните години бяха разкрити производствен център за кремъчни изделия и рядко срещани погребения от праисторията с инвентар.

текст: Силвия Аризанова
снимка: Иво Стоянов / РИМ – Разград

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)