снежинки

Откриха нов вид снежинки

20 декември 2017

Шведските учени откриха нов вид снежинка – тя е удължена, куха и прилича на звезда с хоботче, съобщава РИА Новости. Пояснява се, че откритието е направено с помощта на рентгенов апарат от учени към неотдавна откритата в Северна Швеция снежна академия при Технологичния университет в град Лулео.

„При нас се появи нов инструмент – рентгенов апарат, и ние можем да видим отделните снежни кристали. Така ние намерихме някои снежинки, чието описание не намерихме в литературата. Това е нов тип снежинка.“, заявява изследователя в областта на експерименталната механика и сътрудник в снежната академия Юхан Каселгрен.

Според описанията на учените, снежинката прилича на звезда, която има малък хобот, също под формата на звезда, само че в удължена форма. Това означава, че снежинката не е плоска, а във вътрешността си е куха и е удължена като тунел.

Ученият обяснява, че знанията за снежинките могат да бъдат приложени при изучаване на видовете сняг и неговите свойства след уплътняването му. По-специално може да се разбере какво се случва със снега и снежинките, които го образуват, когато машините събират снега или минава автомобил.

Снежинките се различават само докато падат, отбелязва още ученият. Когато попаднат на земята и снегът остарее, всичко става на леден кристал.

Превод и редакция: Силвия Аризанова

Снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)