kopp-dental-full-mouth-rehabilitation

Откриха нов способ за забавяне на стареенето

20 февруари 2018

Предотвратяването на развитието на патологичен брой хромозоми в клетките може да помогне в борбата със стареенето. До този извод са стигнали група учени от Португалия. Резултатите от изследването те са публикували на сайта BioRxiv.org.

Учените са нарушили у опитните мишки механизмът отговарящ за митозата (процес на непряко делене на клетката при което генетичния материал на майчината клетка се разпределя равномерно в две дъщерни). Нарушенията в митозата са довели  до преждевременно стареене на клетките.

По-нататъшни изследвания в тази област са изяснили и маркерите на стареене на клетките фибробласти (тези клетки образуват основната субстанция и трите вида влакна – колагенни, еластични и ретикуларни) у младенците, хора на средна възраст и старци. Изяснено е, че с възрастта у организма се появява белтък -Forkhead box M1, – който регулира активността на гените, контролиращи делението на клетките.

Изкуственото увеличение на този белтък при възрастните хора е способстввало за прекратяването на анормалния брой хромозоми и снижаване маркерите на стареене. Както отбелязват учените, резултатите  от този експеримент могат да помогнат за разработването на терапевтични методи за борба със стареенето, които ще се основават на увеличението на ефективността на митозата чрез Forkhead box M1.

източник: РИА Новости

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)