пингвини

Откриха огромна популация пингвини на Адели

05 март 2018

Досега се смяташе, че в продължение на 40 години количеството пингвини на Адели постоянно намалява. Ново изследване на специалисти от Океанографския институт във Уудс-Хоул, направи възможно откриването на неизвестна по-рано колония на тези птици.

Учените публикуват проучването си в списанието „Scientific Reports”, което излезе на 2 март. Там те обявяват откритието си – неизвестна „суперколония” на повече от 1 500 000 пингвини на Адели в района на островите Дейнджър, близо до Антарктическия полуостров. Преди това изследователите не разглеждали тези острови като територия, която играе някаква важна роля в живота на пингвините. В много отношения това се дължи на недостъпността на островите и опасните за корабите води.

325_1

През 2014 г. учените забелязали линиите на спътниковите снимки, които биха могли да представляват голяма колония от пингвини. През 2015 г. е оборудвана експедиция, по време на която експертите откриват на островите стотици хиляди птици.

За изследването специалистите използват усъвършенстван дрон. След това специална програма анализирала получените изображения и пресметнала количеството птици на тях.

325_2

325_4

Снимка: Louisiana State University

Снимка: Louisiana State University

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимки: Woods Hole Oceanographic Institution

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)