Остаряване - Старост - Възраст

Откриха основното причина за остаряването

10 юни 2019

Учени от университета на Маями установиха, че ключови генетични програми, които допринасят за дълголетие, функционират до средна възраст.

Била изследвана активността на гени в тъканни проби от хора на различна възраст. Ключова роля за появата на много болести след навършване на 60-годишна възраст играят ензимът mTOR, който е мишена на рапамицина у бозайниците, и производството на активни форми на кислород в митохондриите.

Остаряване - Старост - Възраст

По мнението на специалистите сложността на системата за регулиране на програмите за стареене у хората е далеч по-голяма, отколкото у другите видове. Това е свързано с човешкия геном, който е еволюирал, осигурявайки дълъг живот. Еволюцията обаче не е предвидила, че продължителността на живота ще надхвърли 50-60 години.

Поради някаква причина редица възпрепятстващи стареенето молекулярни програми се изключват именно в този срок. Ензимът mTOR регулира важни клетъчни процеси, включително растежа и деленето. Нарушаване на функциите му се наблюдава при диабет, затлъстяване, депресия и някои видове рак.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)