Пернишки полк

Откриха паметник в Гърция, издигнат от 26-ти пехотен Пернишки полк

30 октомври 2018

Забравен във времето паметник-чешма в Сенгеловата планина в Северна Гърция, издигнат от български войници през 1916-та година, откри опознавателно-теренна експедиция „По стъпките на 26-ти пехотен Пернишки полк”, съобщават от Военната академия „Георги Стойков Раковски”. Тя е извършена по инициатива на Силвия Нотева и организирана от Регионален исторически музей – Перник, представен от нея и Орлин Рачев, Валентина Маринова, Илияна Дончева и фотографа Снежана Борисова в съответствие с решение на Националния инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Първата световна война.

Снимка:

Снимка: Военната академия „Г. С. Раковски”/Facebook

Финансирането е осигурено от Министерството на отбраната, от чиято страна се включва Радослав Симеонов. Участие в експедицията взимат още Владимир Митов от Македонския научен институт, д-р Володя Милачков и Николай Поппетров от Института за исторически изследвания – БАН (членове и на МНИ).

Експедицията се провежда от 24-ти до 26-ти октомври и е ръководена от проф. д.и.н. Тодор Петров (член на МНИ) от Военната академия „Г. С. Раковски”.

Снимка: Военната академия „Г. С. Раковски”/Facebook

Снимка: Военната академия „Г. С. Раковски”/Facebook

По време на придвижването си по стария път от Сенгелово (днес Ангистро) за Демирхисар (днес Сидерокастро), групата попада на паметника-чешма в подножието на кота 1255. Някога тя е имала издълбан върху камъка надпис с позлатени букви: „България се бои само отъ Бога” и „Направен от Първа дружина на 26.пех.Пернишки полкъ 26-27 май 1916 г.“, който по-късно е бил заличен.

С тази чешма перничани са увековечили дните на настъплението на Българската армия и направата на пътища през Сенгеловата планина и планината Славянка (Алиботуш). Според сведенията на специалистите, това е единственият запазен на територията на Република Гърция български военен паметник от годините на Първата световна война.

Членовете на експедицията  Снимка: Военната академия „Г. С. Раковски”/Facebook

Членовете на експедицията „По стъпките на 26-ти пехотен Пернишки полк”
Снимка: Военната академия „Г. С. Раковски”/Facebook

снимка: Военната академия „Г. С. Раковски”/Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)