Откриха реставрирания Гигински манастир

11 май 2015

Финансирането е от Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони. Разположеният на 30 км от Перник гигински манастир „Св. Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Асийски“ беше реставриран за 793 хиляди лева. По същата програма е асфалтиран пътя до манастира. Освен за тях, държавни пари са дадени и за храма „Св. Анна“. Църквата е разположена наблизо, изградена е през 30-те години на 20-сти век, а 420 хиляди лв са били необходими за възстановяването ѝ.

На тържествата по случай обновяването на храмовете присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева, министърът на земеделието Десислава Танева, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов.

Св. Козма и Дамян Асийски са братя-лекари, които не приемали пари от болните и били наречени „безсребреници“. Света Анна е майката на Дева Мария, свързва се с бременностаа и е покровителка на миньорите.

редактор: Марио Трифонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)