Откриха реставрирания комплекс Антична Сердика на столичното Ларго

20 април 2016

Античният комплекс беше официално открит от министър Рашидов, премиера Бойко Борисов и регионалния министър Лиляна Павлова. За да видят въображаемото рязане на лентичка след реставрацията на обекта бяха дошли министри, археолози, архитекти, творци и общественици.

Преди официалните слова имаше бърза обиколка на Ларгото, на която Рашидов показа реставрираното културно наследство на Борисов и Павлова. Това е един лично изстрадан обект, разкри Рашидов пред присъстващите.

Проектът е спечелен от културното министерство през 2011 г. Една година и половина над 100 души са проучвали най-долния слой на комплекса. След това последвала оставката на правителството и обектът бил покрит близо 2 години с найлони. Тогава кабинетът „Борисов 2″ си поставило за задача да довърши успешно Ларгото, за да не се загубят над 10 млн. европейски пари до 2015 г., припомни Рашидов.

Културният министър се върна към историята, като каза, че император Константин Велики се е провикнал от там: „Сердика е моят Рим“.

„Ще продължим да развиваме този музей. Ще продължим нататък – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, защото има толкова много места, които да показваме в туризма.“, каза премиерът Бойко Борисов. Той припомни, че Рашидов е минал през много перипетии не само в строителството на Ларгото, но и в личен план, докато го види реставрирано.

Регионалният министър Лиляна Павлова отбеляза, че проектът за Ларгото е част от петте ключови обекта, които са финансирани по програмата „Регионално развитие“. Тя допълни, че за периода 2007-2013 г. по тази програма са инвестирани общо 280 млн. за културно-историческо наследство и туристически атракции.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Антон Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)