Mona-Lisa-by-Da-Vinci-fine-art-692057_1024_768

Откриха скрит портрет под „Мона Лиза“

09 декември 2015

Френски учен твърди, че е открил с иновативна отразяваща светлината технология втори портрет под „Мона Лиза“, съобщи Би Би Си.  Паскал Кот, както е цялото име на учения, анализира прочутата картина на ренесансовия художник Леонардо да Винчи вече повече от 10 години, като разработва метод за подсилване на слоевете, наречен Layer Amplification Method (LAM).

Сега Кот твърди, че е открил под повърхността по-ранен портрет, в който моделът гледа настрани и в който няма никакви следи от прочутата загадъчната усмивка на Мона Лиза в платното.

paskalokot-monalisa

„Вече можем да анализираме точно какво се е случило в слоевете боя и да ги обелим като люспи на лук. Можем да реконструираме цялата хронология на създаването на картината“, разкрива френският изследовател. Според него именно долният образ е този, показващ как е изглеждала истинската Лиза Герардини, съпругата на богатия флорентински търговец.

Паскал Кот е открил още два образа – неясни линии на по-голяма глава и нос, по-големи ръце и по-малки устни, както и рисунка на мадона с украса от перли на косата. Все още обаче, за жалост на учения, Лувърът, който му е издал разрешение да изследва картината през 2004 г., отказва да коментира твърденията и съответно да ги потвърди.

Снимки: BBC

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)