Рупите

Откриха торс на божество в местността Рупите

05 май 2018

Изящен 50-сантиметров торс на божество беше открит още в началото на подновените разкопки на Хераклея Синтика – античен град в местността Рупите до Петрич. Главата на мраморната статуя липсва, а лявата ръка е свита в лакътя и прибрана към тялото, съобщават от НАИМ. Първите предположения са, че вероятно става дума за римска скулптура на Аполон или на Хермес, но екипът тепърва ще търси точни аналози. Сигурно е само, че тя е преизползвана за градежа на късноантично стълбище в града.

Очакват се и други интересни находки през новия археологически сезон, след като проучванията на Хераклея Синтика в местността Рупите бяха възстановени на 30 април и ще продължат до края на май с финансиране от община Петрич. Екипът учени от Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ/ под ръководството на доц. д-р Людмил Вагалински ще съсредоточи работата си в източната част от форума, около открита миналата година сграда. Дотук за нея е известно, че през V в. е била преустроена в раннохристиянска църква. Сградата е огледална на проучената вече гражданска базилика – вероятно съдебна палата за някогашното население на града.

Още при миналогодишните разкопки беше потвърдена хипотезата, че Хераклея Синтика е била селищният център на Средна Струма за повече от 700 години ‒ от втората половина на ІV в. пр. Хр. поне до втората половина на V в. сл. Хр. Намереният късноелинистически надпис доказа, че в града е имало театър. Стана ясно и че в северния край на централния площад са били построени работилници за обработка на метал, а след големия пожар в края на III в. са били издигнати още 15 помещения с цветна мазилка и мраморна облицовка. Някои от тях са били използвани като светилища – включително на Немезида, богинята на възмездието.

Археолозите намериха и следи от две силни земетресения – едното след 388 г., придружено от мощна приливна вълна на близката река Струмешница, а второто някъде около 425 г., погребало окончателно надеждите на хераклейците за възстановяване на града.

Освен запазените части от сгради за разцвета на Хераклея Синтика преди катаклизмите свидетелства и една масивна златна плетена верижка, открита при миналогодишните разкопки.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: НАИМ/facebook.com/Archaeologia-Bulgarica

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)